вівторок, 6 грудня 2016 р.

Володимир Великий і Ярослав Мудрий на українських гривнях, або де взялися москальські бороди у Великих Київських князів



Історія гривні розпочалася в 1992 році, коли Україна, готуючись до проведення грошової реформи, замовила за кордоном  друкування банкнотів, введених в користування за президента Леоніда Кучми і голови Національного банку           Віктора Ющенка, в 1996 р. Дизайн банкнотів виконав відомий художник Василь Лопата. З тих пір тривало удосконалення дизайну, розміру, кольору, художнього оформлення банкнотів.
        На 1 гривні 1992 р. випуску на голові у Володимира була діадема – символ князівської влади.
1992 р.
На гривнях, надрукованих у вересні 2004 р., на
1994 р.
Володимирі вже - московська царська шапка з хутряною окантовкою. У 2004 р. Володимиру домалювали бороду. У Ярослава Мудрого (на двох гривнях) також 2004 р. з’явилась борода. Так українські князі почали бути схожими на москальського царя Івана Грозного.
Секрет такої несподіванки полягав у тому, що Національним банком тоді керував Сергій Тигіпко, колишній комсомолець, та керівник виборчого штабу українофоба Віктора Януковича.
А всім відомий «реформатор» Арсеній Яценюк (тоді - перший заступник голови НБУ), заявив, що «це зумовлено тим, що це є автентичний портрет, а кожна банкнота засвідчувалася спеціальною комісією, тому ми досить зважено підходимо до зовнішнього вигляду кожної банкноти».

2004 р. Вже з бородою
Автентичні портрети Великих Київських князів засвідчують, що борід вони не носили.
  На банкнотах 1992, 1994, 1995 рр. - на реверсній — гравюрне зображення руїн Херсонеса. На банкнотах 2004, 2006, 2014 рр. - на реверсній стороні — Граду Володимира в Києві.
Цікаво, а що робить Голова Нацбанку України п. Гонтарева для відновлення історичної справедливості?
2006 р. З бородою
З козацькими вусами, але без бороди. 1992 р.

З козацькими вусами, але без бороди. 1995 р.

2004 р. Появилась борода.
 Великі Київські князі мали зовнішність, зафіксовану у документах та викарбувану на монетах та печатках тих далеких часів... Зникли і зображення згаданих князів, але не всі. ... докладний опис, чи як сказав би сучасний юрист, словесний портрет батька Володимира Великого – київського князя Святослава Ігоревича (957- 972), зроблений візантійським істориком Левом Діаконом під час зустрічі  Святослава з візантійським імператором Іоанном Цімісхієм на Дунаї: „ Виглядів він так: зросту помірного, ні зверх міри високого і не дуже малого, з густими бровами. Очі у нього голубі. Ніс плоский, бороди у нього не було, але зверху, над губою звисало вниз густе пишне волосся. Голова у нього цілком гола, з одного її боку звисає густий чуб (локон-оселедець), що означав благородство походження, шия міцна, груди широкі і весь стан дуже гарно складений. Здавався він насупленим і похмурим. В одному вусі висіла золота сережка, прикрашена двома перлинами з рубіном посередині”. Про сина Святослава – Володимира такого детального словесного портрета не збереглося. Але збереглися карбовані при ньому золоті і срібні монети, на яких бачимо портрет князя знову ж таки без бороди, зі звисаючими вниз вусами. Ці монети карбувалися в 986-1015 роках [2].
      Отже, Великий Київський князь Святослав  мав довгі вуса і «оселедець» на голові. Цінність повідомлень Лева Диякона в тому, що він був учасником переговорів візантійців і русів, і на власні очі бачив Святослава. 
       Без бороди вусатий Святослав Ярославич  (праворуч крайній) в Ізборнику 1073 р. (див. фото).
В Київській Русі додавали до вусів бороду у похилому віці, як ознаку нездатності голити бороду на виразність вусів. Так князь князь Володимир Великий носив лише вуса, а віддалившись від політичних справ на схилі років мешкаючи не в столиці м. Києві відпустив і бороду. Всупереч заполітизованій реконструкції Герасимова М. М. на догоджання проросійській пропаганді з метою нівелювання української (руської) самобутності навіть князь Ярослав Мудрий носив тільки вуса, а бороду голив. На його особистій печатці перед нами повстає типовий європейський лицар X–XI століття, в конічному шоломі з наносів'ям, з-під якого стирчать в сторони тільки довгі вуса. Стародавній літописець «Сказання про Бориса і Гліба» засвідчив лише вуса (без бороди) в описі зовнішності святого князя Бориса-Романа Володимировича. Портретна риса князя Ізяслава — виголене підборіддя і загнуті донизу вуса (задовго до відомої моди українських козаків), що було притаманне не лише тодішній аристократії, але і загальним явищем у народі[1]. 



Джерела
 1. Вікіпедія. - Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%83%D1%81%D0%B0
  2.Киричок Б. Чому виросла борода у Володимира Великого і Ярослава Мудрого. - Режим доступу: http://poradnik.org.ua/category/21-regional/1236-

 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар