неділю, 4 грудня 2016 р.

100 видатних імен Винник: Банах-Твердохліб Ірина


Банах-Твердохліб Ірина  (Irene Banach-Twerdochlib; 27 березня 1918 р., м. Винники — 17 травня 2013 р., м. Ірондеквойт, штат Нью-Йорк, США) — діяч  українського образотворчого мистецтва, художник, графік, ілюстратор книжок, майстер народної вибійки — займалася відродженням цього мистецтва. Впродовж багатьох десятиліть розгортала свою подвижницьку діяльність далеко за межами рідної України. Усі ділянки творчості І. Банах-Твердохліб – малярство, графіка, емаль, вибійка, кераміка – несуть у собі тему любові до рідної землі та туги за Україною, за рідними Винниками.
Після закінчення середньої школи деякий час бере уроки малярства у  Фелікса Вигживальського. 1939 р. вступає на навчання до Державного Інституту пластичного мистецтва у Львові. Серед викладачів М. Федюк, М. Осінчук. Після завершення мистецьких студій,  деякий час викладає малювання у середній Фаховій жіночій школі у Львові. Тоді ж 1944 р. стає членом Спілки Образотворчих Митців.
1944 р. виїжджає до Австрії, а згодом до Німеччини. На еміграції малює святкові листівки, ілюструє дитячі казки, оформляє українські книжкові видання, бере участь у збірних мистецьких виставках.
1949 р. переїжджає до США (Рочестер). Тут вона поринає у вир культурно-мистецького життя еміграції. Її роботи демонструються на численних виставках в містах США та Канади, а з 1990-их рр. і в Україні. В Рочестері записалася на мистецькі студії до Технологічного ін-ту. Працює в різній техніці: портрети, кераміка, шовкодрук, фотографія, емаль, лінорити. Виставлялася індивідуально і на збірних виставках в Рочестері (1976 р.), Філадельфії (жовтень 1980 р.), Клівленді (1980 р.), Нью-Йорку (1981 р.), Торонто (1981 р.) та ін. Відродила призабуте народне мистецтво – вибійку.
Вона часто зображує красу гірських краєвидів, церков. Найцікавішою ділянкою прикладного мистецтва художниці є роботи в техніці емалі, які вражають яскравістю, чистотою, вишуканістю, прозорістю барв.
І. Банах-Твердохліб є автором керамічних виробів – ваз, глечиків, декоративних тарілок. Мисткиня проявила себе і як професійний фотограф, виконавши усі кольорові фоторепродукції для власної монографії, що вийшла з друку  українською і англійською  мовами 1987 р. у Торонто «Творчість І. Банах-Твердохліб». Про художницю багато пишуть за кордоном. В Україні ж тільки починають з нею знайомитись.
11 січня 2002 р. завдяки сприянню Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України, у приміщенні Музею історії Михайлівського Золотоверхого монастиря урочисто відкрилася виставка мистецьких творів Ірини Банах-Твердохліб (США), котрі майстриня передала на Україну.
Картини на релігійні («Ікона Божої матері», 1981 р.) та символістичні («Два світи», 1975 р.; "Сибір", 1975 р.; «У вирі життя», 1986 р.) теми; жанрові полотна: («Українська мати на грані двох світів», 1976 р.; «Голод на Україні у 1932–33 рр.», 1980 р.; «Україна сьогодні», 1980 р.; «Божа Мати в день Різдва Христового повертається з діточками в Україну», 1989 р. та ін.), пейзажі: («Церква св. Миколи у Кривчицях», 1978 р.); портрети (дочки Орисі, 1980 р.; чоловіка, 1983 р.); натюрморти: («Мої улюблені квіти», 1979 р.; «Маки в городі», 1980 р.) та ін.
Сімя. Чоловік – Петро. Діти – син Любомир і дочка Орися. Похована на українському православному цвинтарі св. Андрія в Нью-Джерсі (США).
Твори Ірини Банах-Твердохліб зберігаються в Музеї Блажейнішого Патріарха в Римі, Музеї культурної спадщини (філіал Музею історії Києва) та приватних колекціях.

ДЖЕРЕЛА

*Байцар Андрій. Видатні винниківчани: Науково-краєзнавче видання. Львів-Винники, 2012. — 88 с.

*Байцар Андрій. Винники: Науково-популярне краєзнавче видання. Львів-Винники: ТзОВ ВТФ «Друксервіс», 2015. — 100 с.

*Байцар Андрій. Винники туристичні. Науково-краєзнавче видання. Винники: Друксервіс, 2016.  312 с.

*Байцар АндрійІсторія Винник в особах. Науково-краєзнавче видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017.  180 с.




"Українська мати на грані двох світів"


Немає коментарів:

Дописати коментар