вівторок, 19 грудня 2017 р.

Рем Багаутдин. Різдвяні листівки


Різдвяні листівки вперше з’явилися в Англії 174 роки рому. Сер Генрі Коул, засновник лондонського “Музею Вікторії та Альберта”, завжди писав святкові привітання своїм численним адресатам від руки. Якось йому стало тяжко це робити, а тому Коул доручив Джону Калькотту Хорслі намалювати листівку. На ній зображалися бідняки, що отримують їжу й одяг. У центрі поштівки була щаслива родина, що сиділа, обнявшись, і пила вино.
Українські видавницта довоєнного часу із поліграфічною продукцією у Львові: “Видавництво артистичних карток Григорія Гануляка”, книгарня «Рідна школа», громадська організація «Комітет допомоги вдовам і сиротам священиків у Львові», “Союзний базар”, “Русалка”, “Українська преса”, "Українське мистецтво " , "Зоря", "Відродження",“Тема”, "Нова хата"; у Перемишлі: «Народний базар»; у Коломиї: "Галицька накладня"; у Кракові: “Українське видавництво”; у Празі: “Видавництво Ю. Тищенка”. Окрему групу складають художні листівки, що вийшли накладом українських громадських організацій – Пласту, Основи, Українського педагогічного товариства та ін. 

Рем Махмудович Багаутдінов (Рем Багаутдин) ( 1927 р. н.) — український художник та графік.  Рем Багаутдин — татарин, народився в Казані, дитинство провів у будинку для безпритульних дітей в Україні, де виростав і черпав українську духовність. Рем жив багато років у Києві, закінчив там художній інститут і тому не дивно, що його творчість проникнута українською тематикою в усіх її аспектах: формах, кольорах, а особливо у широкому розмаху та глибокому змісті. З 1973 на еміграції у США.
Опинившись в еміграції він був активним в житті української громади, з якою себе завжди асоціював, що дуже чітко видно з тематики та стилю його мистецтва.
         

                              Рем Багаутдин, середина 1970-их рр., Канада

ДЖЕРЕЛА
* https://risu.org.ua/article_print.php?id=69520&name=kaleidoscope&_lang=ua&
Устина Стефанчук. П'ятдесят років діаспорної листівки   http://uamoderna.com/blogy/ustina-stefanchuk/postcards
* FB  Ustia Stefanchuk

Немає коментарів:

Дописати коментар