неділю, 17 грудня 2017 р.

Мегаль Віктор — один із перших емігрантів з м. Винники (Львівщина) до США



Мегаль Віктор український культурно-освітній діяч на еміграції, активний член Українського Православного Катедрального Собору св. Володимира у Чикаго. Народився у Винниках. Проживав по вул. Шашкевича (тепер вул. Л. Українки).

Православні українці об'єднавшись за конфесійним принципом,  започаткували у 1916 р. храм святої Трійці у Чикаго на вулиці Erіe. Невелика церковця  тридцять років була осередком православного життя в Чикаго, а після приїзду до цього міста предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви Іоана Теодоровича, стала Катедральним Собором. У 1937 р. відбулося перейменування Катедрального Собору і відтоді храму було надано ім'я Хрестителя України-Руси святого князя Володимира. Минали роки. Закінчувалася Друга Світова війна. Розросталася Українська околиця й настав час подумати про майбутнє. Почалися пошуки приміщення для нового храму.
Завдяки наполегливим старанням Віктора Мегаля, українська громада Чикаго у березні 1945 р. придбала на перехресті вулиць Oakley та Cortez великий лютеранський храм. Через декілька років стало очевидним, що рішення придбати значно більший за розмірами храм, було вірним. Повоєнна хвиля української еміграції, яка пережила лихоліття Другої світової війни та тривале перебування у таборах для переміщених осіб, бурхливим потоком стала заповняти Катедральний Собор.
1948 р. Віктор Мегаль був головою парафіяльного уряду у Соборі св. Володимира.
Ще до приїзду нової української  імміграції до США після Другої світової війни, було створено у Чикаго Комітет побудови пам'ятника Т. Шевченкові. Віктор Мегаль був членом цього комітету. Пам'ятник мав бути побудований на честь українців, які під час війни боролися в рядах американської армії. Але, на жаль, пам'ятник Т. Шевченкові так і не було збудовано. Помер Віктор Мегаль у Чикаго.
ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.

Влох Михайло.  Виники. Звенигород. Унів та довкільні села. 1970 р. Чикаго, США.

Немає коментарів:

Дописати коментар