понеділок, 18 грудня 2017 р.

Михайло Мороз. Різдвяні листівки

Мода на вітальні святкові листівки прийшла в Україну на межі ХІХ та ХХ століть. Цей період у світі називають “золотою ерою” для листівок, які було заведено надсилати своїм рідним та близьким на найбільші свята у році.

З 1902 р. на західноукраїнських землях з’являються повноцінні святочні листівки, намальовані українськими митцями.

В Україні на початку ХХ ст. над створенням листівок до свят працювало чимало художників, подаючи цікаві ідеї щодо їхнього художнього вирішення. Серед класиків згадаємо імена Олени Кульчицької, Святослава Гординського, Ярослава Пстрака, Антіна Манастирського, Осипа Куриласа, Теодора Гриневича. Відомі листівки й таких авторів як Катерина Антонович, Микола Буович, Юрій Вовк, Оксана Глинська (Кічура), Іван Їжакевич, Володимир Кадулін, Василь Касіян, Гнат Колцуняк, Фотій Красицький, Мирон Левицький, Осип Бокшай, Василь Дядинюк. Серед художників, які працювали в еміграції, відомі імена творців різдвяних листівок таких як Галина Мазепа, Едвард Козак, Яків Гніздовський, Петро Андрусів та ін.

Одним з перших художників, який працював над створенням українських листівок, був Осип Курилас (1870–1951). Частина його карток була підготовлена до зимових свят («Різдво Христове», «Святий вечір», «Колядники»). Олена Кульчицька (1877–1967) у своїх вітальних листівках («Різдво Христове», «Вифлеємська зірка» та ін.) використовувала такі святкові символи, як фігурки янголів, дзвони та інші. В її орнаментах простежується популярний тоді стиль модерну. Святослав Гординський підготував цикл «Українські колядки», кожна листівка якого вирізняється оригінальною орнаментацією, насиченістю рослинними та анімалістичними мотивами, оформленням геометричними формами. Антін Манастирський (1878–1969) для новорічних і різдвяних листівок використовував образ маленького хлопчика-козака, який у поштівці «Слава во вишніх Богу» разом з ангелами прославляє новонародженого Христа. Особливо виразною стала серія листівок львівського графіка Мирона Левицького. Його твори «Різдво Христове», «Тріє царі несуть дари», «Коляда на Запорожжі», «Просфора в староукраїнській хаті» сповнені національним колоритом. У 1912–1913 роках у Львові видані різдвяні картки «Колядники», «В ніч під Різдво», «Святковий вечір» за ескізами українського живописця і графіка Ярослава Пстрака (1878–1916) (за Лаврук Наталія. "Українські листівки до свят початку XX століття: мистецтвознавчий огляд").

Українські видавництва довоєнного часу із поліграфічною продукцією у Львові: “Видавництва артистичних карток Григорія Гануляка”, “Союзний базар”, “Русалка”, “Українська преса”, "Українське мистецтво ", "Зоря", "Відродження ",“Тема”, "Нова хата ", «Преса»; у Перемишлі «Народний базар»; у Коломиї: "Галицька накладня"; у Кракові: “Українське видавництво”, «Салон польських художників»; у Празі: “Видавництво Ю. Тищенка”. Окрему групу складають художні листівки, що вийшли накладом українських громадських організацій – Пласту, Основи, Українського педагогічного товариства, Комітету допомоги вдовам і сиротам священників у Львові та ін.

Українські різдвяно-новорічні листівки друкувалися найчастіше з трьома видами написів: «З Різдвом Христовим!», «З Різдвом Христовим і Новим роком!», «З Новим роком!». Встановлення російського більшовицько-комуністичного режиму стерли релігійний аспект вітальних листівок. Святкові листівки друкувалися переважно лише на Новий рік. Лише в період УПА відновлюється випуск листівок. Українська еміграція ніколи не припиняла видавання різдвяно-новорічних листівок.

Найпопулярнішим на еміграції у 1940-50-х рр. було видавництво «Український книгар» у Лондоні.

У другій пол. 1940-х рр.  на поч. 1950-их рр. листівки видавалися в Німеччині в містах Мюнхен, Регенсбург, Зальцбург, Нюрнберг та в Австрії в місті Інсбрук. Відомі українські художники брали участь в оформленні різдвяних листівок. З-поміж цих митців були Галина Мазепа, Мирон Білинський, Петро Андрусів, Микола Антохій, Едвард Козак, Василь Кричевський та ін.

Михайло Ілліч (Ількович) Мороз (7 липня 1904, с. Пліхів, нині Бережанського району — 27 вересня 1992, Нью-Йорк, США) — український галицький художник, також в діаспорі. Академік Римської Академії св. Луки (1980 р.). Член Асоціації незалежних українських митців. Михайло Мороз добре знаний художник не лише в діаспорі, але й в Україні, роботи його особливо цінні серед колекціонерів та галеристів-неукраїнців. Учень Олекси Новаківського, як стипендіат Митрополита Шептицького стає студентом Паризької академії Жюльєна, товаришував з Анрі Матісом, а разом зі Святославом Гординським — іншим знаним українцем — малював, подорожуючи по Франції. Після тривалих повоєнних поневірянь опинився в Нью-Йорку, де творив до останніх років життя, намагаючись українську тематику, до якої відчував близькість, вписувати в контекст нових, сучасних стилів художнього вирішення.   
 
Складена cвяточна Різдвяна картка.
М. Мороз: Нова Радість Стала
M. Moroz: Joy to the World
Церква Св. Івана Хрестителя
St. John the Baptist Ukrainian Catholic Church Ukraine Rd. Hunter, N. Y. 12442 (з архіву Ігоря Павлишина)
 

Видано Комітетом Будови Української Католицької Церкви ім. Івана Хрестителя в Гантері.
М. Мороз, «Нова радість стала»
Published by St. John the Baptist Ukrainian Catholic Church, Hunter, N. Y.
M. Moroz “Come all ye faithful” (з архіву Ігоря Павлишина)
 

Складена cвяточна Різдвяна картка.
М. Мороз: «Утеча до Єгипту»- олія
M. Moroz: “Flight into Egypt”- oil
Видання: Церква Св. Івана Хрестителя, Гантер, Н.Й. 12442 (з архіву Ігоря Павлишина)
 

Складена cвяточна Різдвяна картка.
М. Мороз- «Різдвяна ніч в Гантері»- олія
M. Moroz- “Christmas Night in Hunter”- oil
Published by St. John the Baptist Ukrainian Catholic Church Hunter, New York

Складена cвяточна Різдвяна картка.
Видання: Церкви Св. Івана Хрестителя, Гантер, Н.Й. 12442
Published by St. John the Baptist Ukrainian Catholic Church Hunter, N.Y. 12442
М. Мороз : Різдвяний спомин
M. Moroz : “White Christmas”(з архіву Ігоря Павлишина)

Складена cвяточна Різдвяна картка.
М. Мороз- «Різдво в Гантері»
M. Moroz- “Christmas in Hunter”
St. John the Baptist Ukrainian Catholic Church Hunter, N. Y. (з архіву Ігоря Павлишина)

 
Складена cвяточна Різдвяна картка.
М. Мороз, Церква Св. Івана Хрестителя, Гантер, Н.Й.
M. Moroz: St. John the Baptist Ukrainian Catholic Church Hunter, N. Y. (з архіву Ігоря Павлишина)

Складена cвяточна Різдв’яна картка.
М. Мороз: «Коляда в Гантері»- олія
M. Moroz: “Carolers in Hunter”- oil
Видання: Церкви Св. Івана Хрестителя, Гантер, Н.Й. 12442
Published by St. John the Baptist Ukrainian Catholic Church Hunter, N.Y. 12442 (з архіву Ігоря Павлишина)
 
 


                                                         
                                             1969 р. “Різдвяний спомин”


ДЖЕРЕЛА. Устина Стефанчук. П'ятдесят років діаспорної листівки   http://uamoderna.com/blogy/ustina-stefanchuk/postcards

 

Немає коментарів:

Дописати коментар