четвер, 21 грудня 2017 р.

РІЗДВО. СТАРОВИННІ УКРАЇНСЬКІ ІКОНИ


Святкування Різдва започатковане ще у перших століттях християнства, зокрема, першою почала святкувати Західна Церква, а невдовзі це перейняла й Східна гілка християнства. Офіційно празник було запроваджено до церковного календаря рішенням ІІІ Вселенського Собору в Ефесі 431 р.
Слово ікона в перекладі з грецької мови означає — образ, і саме така назва і прийнялася в українській мові. Спочатку на територію України привозилися тільки  візантійські (грецькі) ікони, але в міру розширення будівництва українських храмів стали з’являтися і поширюватися при монастирях українські школи живопису.
 Українська ікона – своєрідна, вона служить яскравим виразником не лише духовності, але й багатої культури. Іконографія Різдва Господнього розвинулася в Україні під впливом Візантійської традиції відразу після прийняття християнства. До найраніших зразків цієї тематики належить мініатюра Трірського Псалтиря (1078-1087 рр.), Київського (1397 р.) та стінопис Кирилівської церкви в Києві, що датується XII ст. Щодо станкового малярства, то вперше ця сцена зустрічається у клеймі ікони «Воздвиження Чесного Хреста» зі Здвиження, початку XV ст. Однак самостійних композицій цієї тематики, які б походили з домонгольської доби, не збереглося (цит. за Марта ГЕЛИТОВИЧ-ФЕДАК. Різдво Христове в українській іконі).

«Різдво Христове», середини XVI ст. з с. Трушевичі (Старосамбірський р-н, Львівщина). 
     «Поклоніння пастухів» (з празничного ряду іконостасу). ІІ пол. XVII ст. Львівська обл.
«Різдво Христовое», кін. XVI ст. з Лопушанка Хоминої     
                                        Різдво Христове. 2 пол. 17 ст.

Різдво Христове. Бл. 1629 р. Майстер І. Сенькович. Успенський іконостас. Село Великі Грибовичі.

Різдво Христове. Село Сколе. Маляр ікони Богородиці Дороговказниці з Мражниці. Поч. 17 ст. Національний музей ім. А. Шептицького у Львові.


Поклін волхвів» з Хломчі ІІ половини XVII ст.
Використані джерела та література:

1.http://icon.org.ua/gallery/mikolay-chudotvorets/

2.https://risu.org.ua/ua/index/spiritual_culture/icon/holyday_iconografy/christmass_icon/46221/

Немає коментарів:

Дописати коментар