вівторок, 19 грудня 2017 р.

Галина Мазепа. Різдвяні листівки



Мода на вітальні святкові листівки прийшла в Україну на межі ХІХ та ХХ століть. Цей період у світі називають “золотою ерою” для листівок, які було заведено надсилати своїм рідним та близьким на найбільші свята у році.
В Україні на початку ХХ ст. над створенням листівок до свят працювало чимало художників, подаючи цікаві ідеї щодо їхнього художнього вирішення. Серед класиків згадаємо імена Олени Кульчицької, Святослава Гординського, Ярослава Пстрака, Антіна Манастирського, Осипа Куриласа, Теодора Гриневича. Відомі листівки й таких авторів як Катерина Антонович, Микола Буович, Юрій Вовк, Оксана Глинська (Кічура), Іван Їжакевич, Володимир Кадулін, Василь Касіян, Гнат Колцуняк, Фотій Красицький, Мирон Левицький, Осип Бокшай, Василь Дядинюк. Серед художників, які працювали в еміграції, відомі імена творців різдвяних листівок таких як Галина Мазепа, Едвард Козак, Яків Гніздовський, Петро Андрусів та ін.
Українські видавництва довоєнного часу із поліграфічною продукцією у Львові: “Видавництво артистичних карток Григорія Гануляка”, книгарня «Рідна школа», громадська організація «Комітет допомоги вдовам і сиротам священників у Львові», “Союзний базар”, “Русалка”, “Українська преса”, "Українське мистецтво ", "Зоря", "Відродження",“Тема”, "Нова хата"; у Перемишлі: «Народний базар»; у Коломиї: "Галицька накладня"; у Кракові: “Українське видавництво”; у Празі: “Видавництво Ю. Тищенка”. Окрему групу складають художні листівки, що вийшли накладом українських громадських організацій – Пласту, Основи, Українського педагогічного товариства та ін. 
Галина Ісааківна Мазепа-Коваль (9 1910, Санкт-Петербург — 30 червня 1995, Каракас) — українська і венесуельська художниця, ілюстратор. Дочка прем'єр-міністра уряду УНР Ісаака Мазепи.Галина Мазепа — мисткиня, чий хист графіка та іконографа української школи поєднався із модерним баченням і технікою, здобутими в Європі. Значна кількість особистого архіву і полотен авторки досі зберігаються в українському відділі Слов'янської бібліотеки в Празі. 
Галина Мазепа. Христос Рождається

 

1959 р. у Канаді друкована різдвяні листівки з малюнка Галини Мазепа, "на видавничий фонд дитячої літератури - ОПДЛ" (з архіву Marika Dubyk).

Мюнхен. Видавництвом Klein and Volbert Munich. Поштівка вжита 6 січня 1948 року в таборі переміщених осіб (ДіПі) в Регензбурзі. Джерело FB Ihor Pavlishyn

 
Галина Мазепа. Видавництво Спілки Української молоді, 1962 рік

ДЖЕРЕЛА

Устина Стефанчук. П'ятдесят років діаспорної листівки   http://uamoderna.com/blogy/ustina-stefanchuk/postcards



Немає коментарів:

Дописати коментар