вівторок, 19 грудня 2017 р.

Захарясевич Галина-Олена. Різдвяні листівки




       Різдвяні листівки вперше з’явилися в Англії 174 роки рому. Сер Генрі Коул, засновник лондонського “Музею Вікторії та Альберта”, завжди писав святкові привітання своїм численним адресатам від руки. Якось йому стало тяжко це робити, а тому Коул доручив Джону Калькотту Хорслі намалювати листівку. На ній зображалися бідняки, що отримують їжу й одяг. У центрі поштівки була щаслива родина, що сиділа, обнявшись, і пила вино.
Українські видавницта довоєнного часу із поліграфічною продукцією у Львові: “Видавництво артистичних карток Григорія Гануляка”, книгарня «Рідна школа», громадська організація «Комітет допомоги вдовам і сиротам священиків у Львові», “Союзний базар”, “Русалка”, “Українська преса”, "Українське мистецтво " , "Зоря", "Відродження",“Тема”, "Нова хата"; у Перемишлі: «Народний базар»; у Коломиї: "Галицька накладня"; у Кракові: “Українське видавництво”; у Празі: “Видавництво Ю. Тищенка”. Окрему групу складають художні листівки, що вийшли накладом українських громадських організацій – Пласту, Основи, Українського педагогічного товариства та ін. 
Захарясевич Галина-Олена - графік, художниця в царині декоративно-прикладного мистецтва. Народилась у сім'ї о. Луки Захарясевича в с. Рахиня поблизу Долини на Івано-Франківщині. Коли Галині було 12 років, внаслідок жорстоких побоїв поляками (аґітував селян не брати участі у виборах до польського парламенту) помер батько. Галину разом з молодшою сестрою Олею взяв під свою опіку митрополит Андрей Шептицький. Розпочала навчання у гімназії сс. Василіянок у Львові. Згодом вступила до Львівської політехніки на відділ архітектури. Художню освіту здобула у Вищій школі прикладного мистецтва при академії мистецтв у Відні. Бездоганно володіла технікою розпису по тканині — батіком. Писала вірші, оповідання, казки; навчалася вокалу у класі Соломії Крушельницької при Львівській консерваторії.
1938 р. одружилася з Юрієм Липою. Через рік родина переїхала до Варшави. У 1940 р. народилася донька Іванка, а у 1943 р. — Марта. Наприкінці 1943 р. повернулися додому, щоб працювати для України. Та 19 серпня 1944 року Юрія Липу арештували, 22 серпня його знайдено замордованим. Галина Захарясевич-Липа як дружина «ворога народу» зазнала тяжких поневірянь, переслідувань, цькування та приниження. У 50-х рр. працювала у різних дрібних артілях, де розписувала батіком тканини, виготовляла хустки, шалики, обруси, парасольки, торбинки. Ілюструвала видання народних пісень, коломийок, щедрівок. За сприяння Мирона Кипріяна, головного художника театру ім. Марії Заньковецької, оформила декорації до декількох відомих вистав. Померла 10 червня 1968 р. у Львові, похована на Личаківському цвинтарі у гробниці Захарясевичів.

                                                   Могила на Личаківському цвинтарі

Немає коментарів:

Дописати коментар