четвер, 1 серпня 2019 р.

УКРАЇНСЬКИЙ КРИМ. Батилиман

          Батилиман (грец. глибока затока) - урочище та бухта на узбережжі Піденного берега Криму. На схід від урочища розташована Ласпінська бухта, на захід - мис Айя. На північ від Батилиману знаходяться скелі, Куш-Кая, а на північний захід - Кокія-Кая, які затуляють урочище від холодних північних вітрів. Батилиман вважають крайньою західною точною Південного узбережжя Криму. Сьогодні у цій місцевості розташовано декілька дитячих таборів та баз відпочинку. Клімат близький до субтропічного, оскільки урочище захищене від північних холодних вітрів скелями. Влітку температура може підніматися до 27 °С, взимку не опускається нижче 4—5 °С. Температура води в сезон - 25-27 °С, взимку температура морської води падає до 5-6 °С. Унікальні кліматичні умови курорту сприятливі для лікування широкого спектра захворювань дихальної та серцево-судинної систем організму. Урочища Батилиман і Ласпі з однойменними селами адміністративно підпорядковані Севастопольській міськраді, проте кліматично ці місця — вже повноцінне Південнобережжя. За сухість клімату і захищеність від вітрів Ласпі і Батилиман називають кримською Африкою. Територія урочища Батилиман входить до Державного ландшафтного заказника «Мис Айя». В урочищі росте декілька видів унікальних рослин, занесених до Червоної книги України:       сосна Станкевича, ялівець високий, суничне дерево (єдине аборигенне вічнозелене дерево Криму), дуб пухнастий та чагарники (іглиця понтійська, жасмин чагарниковий, плющ кримський, держидерево). В урочищі Батилиман (на площі близько 4 га) росте 16 дерев ялівцю високого, вік яких 1000-1400 років. Одне дерево має вік 1400 років, два - по 1300 років, одне - 1200 років, одне - 1100 років, інші дерева - по 1000 років. В обхваті сягають від 2,5 до 3,45 м, їхня висота - 8-12 м. В урочищі Батилиман 1910 р. діячами російської та української науки та культури на чолі з багатьма відомими людьми, серед яких були й академік В. І. Вернадський, В. Г. Короленко, К. С. Станіславський та ін., започатковано проект курортного кооперативу під назвою «Професорський куточок». До початку Першої світової війни 1914 р. було побудовано 14 будинків і дорога від Ласпинського перевалу. Незважаючи на те, що Батилиман замислювали, як елітне дачне селище, сьогодні тут майже немає постійних жителів.
ЛІТЕРАТУРА
•                 Байцар Андрій. Крим. Нариси історичної, природничої і суспільної географії: навч. посіб. / А. Л. Байцар; Львів. нац. ун-т імені І. Франка. — Львів. : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2007. — 224 с.
•                 Байцар Андрій. Географія Криму : навч.-метод. посібник / А. Л. Байцар. - Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2017. - 358 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар