пʼятницю, 7 квітня 2017 р.

Видатні винниківчани: Саша Боровик



Боровик Олександр Валерійович (народився 7 квітня 1968 р. у   м. Винники (біля Львова) — український політик, юрист, економіст. Працював заступником міністра економіки України та радником одеського губернатора Михеїла Саакашвілі.



Дитинство провів у Винниках. Родина Боровиків проживала в будинку по вул. Танкістів (тепер Івасюка), 26. Родина Мухіних (батьків матері) проживала по вул. Івана Франка, 23.

Винники. 25 листопада 1972 р. Дитинство. Сашко Боровик

 Деякий час у дитинстві проживав в Одесі. Навчався у Львівському державному університеті на факультеті іноземних мов, де вивчав англійську та французьку мови. Пізніше поступив до вищої школи КДБ у Москві, на четвертому курсі покинув навчання за власним бажанням. Батько Олександра — Валерій Васильович Боровик (нар. 22.10.1939) працював в КДБ у Львові, у підрозділі «К», займався антикорупцією в органах МВС.

У віці 21 року виїхав з України до Чехословаччини.Там поступив на юридичний факультет Празького університету, за його словами, за рекомендацією Вацлава Гавела. Навчався також у Гарвардському університеті (Гарвардська школа права). Працював редактором Гарвардського журналу міжнародного права.

Є одним із засновників компанії «ВіоSignal Group, Corp» у місті Нью-Йорк.

11 років пропрацював у «Майкрософті» юристом на різних посадах. Серед іншого був головним юристом по роботі з державним сектором в компанії. Очолював переговорний процес компанії з декількома національними урядами, ООН, НАТО, Європейською комісією, Європейським агентством з мережевої та інформаційної безпеки, Європейським екологічним агентством, Всесвітньою організацією охорони здоров'я та іншими міжнародними організаціями.

З лютого 2015 р. працював першим заступником міністра економіки в уряді України.

У березні 2015 р. О. Боровик отримав українське громадянство.

У травні 2015 р. О. Боровик був вимушений покинути Кабмін через конфлікт із прем'єром Арсенієм Яценюком. Це викликало скандал в суспільстві, що пізніше отримав назву «Боровикгейт».

У червні 2015 р. голова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі призначив О. Боровика своїм радником, Боровик очолив департамент Агентства з питань інвестицій та розвитку.

З серпня 2015 р. виконує обов'язки голови «Agency for Investments and Innovation» при губернаторі М. Саакашвілі де він також є членом «Еconomic Development Board».

4 травня 2016 р. подав у відставку з посади заступника голови Одеської ОДА, через вступ у дію нового закону про державну службу. Виїхав за кордон.


У Винниках, на старому цвинтарі (біля могили воїнів УГА), знаходиться гробниця родини Боровик, де поховані дідо та бабця Олександра.


ЛІТЕРАТУРА

Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар