вівторок, 11 квітня 2017 р.

Як Москву завойовували


За даними В. Білінського («Москва Ординська») Москва вперше згадується серед третього перепису населення земель, підвладних Золотій Орді, що відбувся 1272 року.
1293 р. - взяття Москви ординським царевичем (полководцем) Тюданом.
26 серпня 1382 р. – взяття Москви ханон Тохтамишом.
Тохтамиш (золотоординський хан з роду Чингіза, один з нащадків хана Джучі, правитель Золотої Орди 1380-1395 рр.) захопив Москву, жорстоко пограбував і спалив місто. До столиці (Москви) північного улуса його військо прибуло 24 серпня 1382 року.
У Москві тоді знаходився князь Дмитро Донський, який утік з сім'єю в Кострому, відмовившись чинити опір ворогові. На оборону Москви став молодий литовський князь Остей. Москвичам вдалося протистояти два дні. 26 серпня 1382 року Москва здалася. Військо увірвалося до міста, вбило незліченне число москалів, розграбувало всі будинки. Від Москви залишилися одні руїни.
1571 р. - спалення Москви ханом Девлет I Ґераєм.

Девлет I Ґерай — кримський хан у 1551—1577 рр. з династії Ґераїв, Похід закінчився спаленням Москви 3 червня 1571 р. Протягом трьох годин Москва вигоріла вщент. Осаджувати Кремль хан не наважився і пішов з безліччю полонених, за деякими даними, до 150 тисяч (від 10 до 80 тисяч москвичів загинули при нападі кримців). Про страшне розорення Москви свідчить і папський легат Антоніо Поссевіно, який налічував в 1580 р. не більше 30 тисяч населення, хоча ще в 1520 році в Москві було 41 500 будинків і не менше 100 тисяч жителів.
Сучасник цих подій, німець Генріх фон Штаден (Heinrich von Staden) описує цю катастрофу так: "Спочатку татарський хан наказав підпалити потішний двір великого князя – Коломенське – в одній милі від міста... На другий день він підпалив Земляне місто – цілком усі передмістя... За шість годин вигоріли начисто і місто, і Кремль, і Опричний двір, і слободи. Було таке велике лихо, що ніхто не міг його уникнути!.. Одним словом, лихо, що спіткало Москву, було таким, що жодна людина у світі не змогла б того собі уявити! Татарський хан наказав підпалити і весь той хліб, що ще необмолочений стояв по селах великого князя. Татарський цар повернувся назад в Крим з безліччю грошей та майна і багатьма сотнями тисяч бранців..."
1610 р. (осінь) – 1612 р. (осінь) – польсько-литовська окупація Москви під командуванням Олександра Госевського.
1618 р. – похід гетьмана Петра Сагайдачного на Москву.
Українське козацтво під проводом гетьмана Петра Сагайдачного взяло участь у черговій польсько-московській війні.
Окремі загони українців захопили міста Ярославль, Переяславль, Романів, Каширу і Касимів.
11 жовтня 1618 року українсько-польські війська розпочали штурм Москви. Сам П. Сагайдачний знаходився біля Арбатських воріт. Один з штурмових загонів розламав Острожну браму і козаки рушили туди, але несподівано гетьман наказав припинити штурм та одвів війська.
1812 р. - взяття Москви Наполеоном.

Окупація Москви французькою армією під командуванням імператора Наполеона тривала трохи більше місяця, з 14 вересня по 20 жовтня 1812 (за новим стилем). За час окупації місто було розграбоване і спустошене пожежею.
                                 Пожежа Москви в 1812 р. (худ. І.Айвазовський)

Немає коментарів:

Дописати коментар