пʼятницю, 21 квітня 2017 р.

Храми м. Винники:Церква святих Володимира й Ольги (ПЦУ)



Рішенням № 141 сесія Винниківської міськради від 20. 06. 1990 р. дала дозвіл на будівництво церкви. За ініціативи митрофорного протоієрея о. Михайла Романишина та групи однодумців у 1991 р. у Винниках розпочалося будівництво храму УАПЦ свв. Володимира й Ольги. Автори проєкту – архітектор М. Шпак, інженер – конструктор М. Шевчук та митець-кераміст, заслужений діяч мистецтв Тарас Левків. Архітектура – мурований хрестово-купольний храм із сімома куполами, дзвіниця надбрамна, триярусна. У каплиці, розташованій в основі дзвіниці, поховано о. Михайла Романишина (6. 05. 1940 р. — 3. 04. 2005 р.). Продовжив справу будівництва й оздоблення храму протоієрей о. Василь Петрик. 29 липня 2001 р. відбулося освячення новозбудованого храму.

Історія  будівництва та становлення храму. Голова будівництва — Тарас Левків  послідовно розробляв всі креслення і намічав хід робіт. Для стін було завезено 900 тис. шт. цегли. Велику допомогу надав тодішній директор тютюнової фабрики п. Євген Хомик.
1994 р. з появою баштового крана будівництво пожвавилось. Велику допомогу в конструктивних розрахунках надавав інженер-конструктор п. Богдан Максимович. Всі елементи арок та куполів виготовлялись на спеціальних майданчиках на землі з наступним монтажем у відповідних місцях. Цей спосіб економив час і гарантував якість робіт. Паралельно із будівництвом проводилась активна робота з проєктування інтер’єру. Над здійсненням окремих елементів активну участь брали студенти-дипломники Львівського державного коледжу декоративного та ужиткового мистецтва ім. І. Труша.
Так відділом художньої обробки дерева було виготовлено пристіл, ківот, тетрапод, енелої та ін. Відділом художнього металу було зроблено балконну решітку, два привхідних світильники-ангели, елементи балюстради на хорах. Художній текстиль збагатив храм хоругвами святих Володимира і Ольги, Ісуса Христа і Богородиці, Плащаницею, тканими накриттями на пристіл, тетрапод, енелої. Дипломник Академії мистецтв виготовив семисвічник. Окрім того, брали участь у роботах і професійні художники. Вітраж проектували і виконували брати Тарнавські, запри стольну ікону-мозаїку проектував Кость Маркович. Ікони до престолу та жертовника намалював Анатолій Юхимчук. Хрести на куполах проектував Тарас Левків. Позолоту підхрестових яблук та семисвічника здійснив художник-реставратор вищої категорії Ярослав Мовчан. Жертовник спроеєктував Лев Левків та виготовив його разом з художником Василем Хомиком. Проект іконостасу зробив Володимир Іванишин. Багато цінних порад надавав Патріарх Димитрій. Коштом громадянина США Ярослава-Джері Куца підприємством «Львівсвітло» виготовлено центральний павук (панікадило).
З 2008 р. споруджувалася  дзвіниця за проектом архітектора Володимира Смереки. А дзвін до неї подарував громадянин Німеччини Михайло Притула.
На кошти родин-вихідців із Винник, які проживають у Києві, було придбано великий дзвін на півтонни, середній дзвін на 240 кг. Горне місце із запрестольною іконою спонсорувала родина Богдана Лаврушка. Жертовник подарувала родина Петра Герасима, Плащаницю Успіня Пресвятої Богородиці – дарунок родини Богдана Москаля. Значні пожертви вносив  меценат Григорій Козловський та багато інших.
Історія парафії.  
Перший комітет УАПЦ у Винниках очолив Ігор Маркевич (19901995 рр.). 1995 р. церковний комітет очолив Лев Притула.
21 липня 1991 р. громадою УАПЦ (о. Михайло Романишин та о. Володимир Ярема) встановлено хрест та посвячено місце будівництва церкви свв. Володимира та Ольги.
7 липня 1999 р.посвята хрестів на церкві свв. Володимира та Ольги. Посвяту  здійснив Патріарх Димитрій разом з владикою Макарієм, о. Михайлом Романишином, о. Василієм Петриком (с. Голоско), о. Миколою Кавчаком (церква св. Петра і Павла, м. Львів).
З 18 січня 1999 р. о. Василій Петрик парох у Винниках.
29 липня 2001 р. освячення Церкви свв. Володимира і Ольги (УАПЦ).
З 2001 р. по 2014 р. здійснено розпис храму (2011 р.), споруджено парафіяльний будинок (2012 р.), засновано недільну школу (2013 р.), закінчено оформлення церковного подвір'я (2014 р.).
3 квітня 2005 р. помер митрофорний протоієрей о. Михайло Романишин (УАПЦ) багатолітній парох у Винниках (з 1985 р.).
28 липня 2011 р. —  святкування 10-го ювілею храму рівноапостольних святих Володимира і Ольги (УАПЦ). Під час Богослужіння владика Макарій посвятив у сан диякона Андрія Петрика.
25 серпня 2013 р. приїзд Предстоятеля УАПЦ, Блаженнійшого Мефодія, митрополита Київського і всієї України (у рамках святкування 1025-ліття хрещення Руси-України).
2 липня 2014 р. освячено наріжний камінь під будівництво храму святого Миколая Української автокефальної православної церкви (вул. Сахарова).
Кожного Старого нового року, 14 січня, в храмі відбувається фестиваль дитячої різдвяної коляди під назвою «Різдвяна зірка» за участю дитячих колективів з інших парафій та дитячих хорів із будинків культури та музичних шкіл м.Львова. 

Об'єднавчий собор відбувся 15 грудня 2018 р. у Софійському соборі. На соборі було розпущено УАПЦ та УПЦ КП та шляхом їх об'єднання та за участі двох ієрархів УПЦ МП створено нову церкву — Православну Церкву України. Шляхом голосування новим предстоятелем обрали митрополита Епіфанія. Екзархи Константинопольської ПЦ подарували новобраному предстоятелю панагію. Титул новго предстоятеля Православної церкви України буде — Митрополит Київський і всієї України. 16 грудня (в неділю) першу літургію в якості предстоятеля ПЦУ Блаженніший Епіфаній звершив у Михайлівському золотоверхому соборі. Цього ж дня його ім'я було згадано за богослужінням Константинопольської ПЦ.

У неділю, 18 серпня 2019 р., у Винниках відбулася духовно-релігійна подія, яку запишуть в історію об’єднаної церкви України і, безперечно, історію нашого міста. З нагоди святкування 30-річчя відродження УАПЦ у храмі св. Володимира і Ольги  звершив урочисту Божественну літургію Глава помісної української церкви, Блаженнійший Митрополит Епіфаній у співслужінні архієреїв і духовенства.

ЛІТЕРАТУРА

Байцар Андрій. Винники туристичні: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники : Друксервіс, 2016. — 312 с.

Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.


  7 липня 1999 р. Освячення Патріярхом УАПЦ Димитрієм надкупольних хрестів храму св. Володимира та Ольги (світлина із приватного архіву Марії Банах). 
1999 р. Золота молодь зустрічає Патріарха Димитрія
2012 р. Фото Руслан С.
18 серпня 2019 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар