четвер, 19 жовтня 2017 р.

19 жовтня 1926 р. у Львові двоє боївкарів Української Військової Організації (УВО) вчинили атентат поляка Станіслава Собінського.



        

19 жовтня 1926 р. на вулиці Королівській (тепер вул. Йосифа Сліпого) у Львові двоє боївкарів Української Військової Організації (УВО) вчинили атентат поляка Станіслава Собінського. Це були Роман Шухевич і Богдан Підгайний. Вважається, що постріл здійснив Богдан Підгайний. Куля пробила голову, й Собінський загинув на місці (Ігор Мельник. Атентат в обороні української освіти).

Передісторія. Свідченням антиукраїнської політики Польщі стало розпорядження від 30 жовтня 1923 р. ч. 3316 Кураторії Львівського шкільного округу (вищого органу управління освітою Галичини в умовах Польщі; охоплювала Львівське, Тернопільське та Станиславівське воєводства; керівник Станіслав Собінський), де вказувалося: «Всі школи, як публічні, так і приватні, на території Річи Посполитої є в тіснім значенні цього слова польськими. Про інші, як не відповідаючі ідеї польської державности в Польській державі, не може бути й мови». С. Собінський заборонив вживати у назвах шкіл слова «українські» й примусово замінив їх на «руські».

Наступним законопроектом, який значною мірою змінив систему освіти, став Закон від 31 липня 1924 р., що скерований, насамперед, проти українців, які, як вважалося, могли становити загрозу безпеці й цілісності Польщі. За цим законом польські і українські школи однієї місцевості об’єднувалися в утраквістичні (двомовні). Польською владою було взято курс на остаточну ліквідацію українських шкіл. За цим законом запроваджувалися шкільні плебісцити, наслідки яких завчасно планувалися шкільними та державними органами. Вони проводилися в умовах поліцейського терору, шантажів та підкупів. Викладання української мови вводили у школі лише в тому разі, коли громада налічувала не менше як 25% українського населення і якщо батьки не менше ніж 40 учнів подавали відповідні прохання-декларації. Однак коли було 20 учнів, батьки яких бажали навчати дітей державною польською мовою, така школа ставала двомовною. В усіх інших випадках школи переходили на суто польську мову навчання. 21 вересня 1924 р. С. Собінський запровадив в українських державних і приватних гімназіях та професійних школах діловодство винятково польською мовою.

  Ігор Мельник. Атентат в обороні української освіти

Немає коментарів:

Дописати коментар