неділю, 28 жовтня 2018 р.

Видатні винниківчани (поховані на Личаківському цвинтарі у Львові). Частина II.


Возницький Борис Григорович (16 квітня 1926 р., с. Ульбарів, Волинського воєводства, тепер Дубенський район, Рівненська область —  23 травня 2012 р., в автокатастрофі між селами Куровичі та Печенія Золочівського району Львівської області)   український музейний діяч та мистецтвознавець, Почесний громадянин Винник з 7 липня 2011 р. Вручення диплому про присвоєння почесного звання відбулося під час урочистостей з нагоди відзначення 20-річчя з часу створення Винниківського історико-краєзнавчого музею.
Борис Возницький починав свою діяльність у Винниках і був натхненником створення Винниківського історико-краєзнавчого музею, збирав перші експонати для нього (у 1955—1956 рр. він проживав у Винниках в будинку на вул. Леніна (тепер вул. Галицька, 59). Коли у Винниках з’явився історико-краєзнавчий музей, це був вже другий музей. Перший – кімната-музей, яку створив Борис Возницький.
17 серпня 1955 р. Борис Возницький був зарахований у Винниках вчителем креслення та малювання. Борис Григорович, щоб забезпечити сім’ю, працював у двох школах (СШ №1 і СШ №2), вчив дітей малювати. Він вів два гуртки: краєзнавчий і туристичний у тодішньому Будинку піонерів. Саме у Винниках він створив перший музей, експонати до якого збирав разом з учнями міста. Організовуючи експедиції в ближні села, вони знайшли унікальні речі, яким немає ціни, розкопали у лісі два кельтські поселення.
Разом робили археологічні пошукові експедиції, зібрали колосальну колекцію. Багато експонатів із тих часів зберігаються в Історико-краєзнавчому музеї, а деякі – в Олеському замку. На жаль, коли він був змушений поїхати у Ленінград на навчання, цей музей перестав існувати.
15 квітня 2014 р., у Винниках відбулося відкриття двох виставок під спільною назвою «Врятовані скарби. Пам’яті Б. Г. Возницького присвячується» у історико-краєзнавчому музеї (вул. Івасюка, 5):
*Роботи реставровані студентами коледжу ім. І. Труша;
*Життя Б. Г. Возницького у світлинах.
На відкритті відбулося погашення марки із зображенням Б. Г. Возницького, присвяченої його пам'яті.
Похований на Личаківському цвинтарі.
Винники першими увіковічили память про Б. Возницького, назвавши одну із вулиць міста його іменем (31 травня 2012 р.).
Влох Орест-Степан Григорович (2 липня 1934 р., м. Винники — 5 травня 2009 р., м. Львів) — український фізик і громадсько-політичний діяч, професор, академік АН ВШ України, член Міжнародної спілки кристалографів, Міжнародного товариства оптичної техніки та Українського фізичного товариства, голова західного регіонального відділення АН Вищої школи України.
Батько Григорій Олексійович (1892—1980 рр.) і мати Ольга Степанівна (1904—1984 рр.) — були селянами. 

 Могила  Бориса Возницького  (світлина Iгор Мончук)
            
Могила  Ореста Влоха  (світлина Iгор Мончук)

ЛІТЕРАТУРА
Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.
Байцар Андрій. Видатні винниківчани: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Львів; Винники, 2012. — 88 с.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар