понеділок, 12 серпня 2024 р.

Русь (українські землі) на портулані 1467 р. Бенінказа Граціозо

 

1467 р. Бенінказа Граціозо (Grazioso Benincasa; 1420-1482?), мореплавець, італійський картограф. Граціозо Бенінказа, що народився в Анконі, був відомішим італійським морським картографом XV століття та автором кількох карт-портоланів Середземного моря. Карта «Морська карта Середземного моря». Видавництво Рим. Школа: Італійська, Анкона. Розміри карти: 432 х 343 мм. Українські землі (Правобережжя) – РУСЬ (Rossia), на півночі – зображений татарський хан.

Анконська республіка (лат. Respublica Anconitana, італ. Repubblica di Ancona) — середньовічна незалежна комуна та морська республіка, що існувала на адріатичному узбережжі Апеннінського півострова в XI—XVI століттях з центром в місті Анкона. Сьогодні територія колишньої республіки входить до провінції Анкона в регіоні Марке, Італія.

За: Гордєєв А. Ю., 2017 р. Народився 1420 р. в Монтесікуро, біля Анкони, Італія. Помер після 1482 р. Виробник морських карт з Анкони. Походив із сім'ї нобілів. Він був сином Джакопо Бенінказу та графині Кащіотті з роду Каміталі. До 1461 він був судновласником або патроном, 20 років провів у плаваннях по Адріатиці, Егейському та Чорному морям. Подорожував Середземним морем, між 1435 і 1445 рр., склав опис берегів в одному з письмових портоланів, який дійшов до нас у неповному вигляді (зберігається в муніципальному архіві Анкони). У цьому описі він написав: “Порти та особливості землі не взяті ні з якої карти, але дані з безпосереднього досвіду, як вони з'являються  на очі”. Після втрати корабля в 1460–1461 рр., внаслідок нападу генуезьких корсарів, його кар'єра капітана завершилася.

З 1463 р. працював у Венеції, де зроблено більшість його карт та атласів. У 1474 р. він повернувся до свого рідного міста, де залишився жити до самої смерті, після 1482 р. Між 1461 та 1480 рр. створив деякі збірки карт та численні морські карти на основі своїх спостережень і які є відображенням картографічних знань XV ст. Від першої подружжя Франки ді Антоніо ді Торелло Петренгі (Franca di Antonio di Torello Petrenghi), з якою він одружився 1435 р., у нього був син Андреа (народився близько 1437 р.), який успадкував професію батька. Овдовівши, Граціозо одружився вдруге на Полонії Бонаджунта Бонареллі (Pollonia Bonagiunta Bonarelli), яка народила йому п'ятьох дітей. Один із них – Антоніо був політиком та дипломатом при дворі папи Сикста IV, при французькому дворі короля Карла VIII. Можливо інший син став єпископом Анкони.



Немає коментарів:

Дописати коментар