субота, 24 серпня 2024 р.

Світ і Русь-Україна на планісферах 1502, 1505 та 1506 рр.

 

1502 р. Планісфера Кантіно  — це копія з Падран-Реала, можливо, зроблена одним з підкуплених португальських картографів. Не економлячи на хабарях, Кантіно отримав доступ до Індійського будинку і придбав там копію секретної офіційної королівської карти — Падран-Реала з зображенням останніх португальських відкриттів, включаючи береги Бразилії, виявлені Педру Алварешем Кабралом в 1500 р. — лише за рік перед приїздом Кантіно.

З листа, надісланого Кантіно герцогу Феррарі 19 листопада 1502 р. ми знаємо, що він заплатив за карту 12 золотих дукатів, що на той час було значною сумою. На звороті карти зроблено напис італійською мовою: Carta de navigar per le Isole nouam trovate in le parte de India: dono Alberto Cantino al S. Duca Hercole (Навігаційна карта островів, нещодавно виявлених в Індії: від Альберто Кантіно герцогу Ерколе). У 1502 р. Кантіно потай вивіз три склеєних листки пергаменту, на яких була нанесена планісфера в ренесансну Італію. Документ отримав велику популярність і ліг в основу популярної планісфери де Кавері (1505), яка, своєю чергою, стала основою для відомої й дуже впливової в Європі карти Мартина Вальдземюллера.

Ця планісфера є найбільш ранньою збереженою картою, що відображає португальські географічні відкриття на сході та заході. Карта особливо примітна тим, що зображує фрагмент бразильського узбережжя Південної Америки, який відкрив португальський дослідник Педро Алвареш Кабрал у 1500 р., та з надзвичайною точністю та деталізацією надає зображення східного та західного узбережжя Африки.

На карті також позначені землі, відкриті на північному заході Америки Гашпаром Корте-Реалом в 1500—1501 рр. Як видно з карти, португальці вважали, що ці землі знаходяться в «португальській» зоні, на схід від Тордесільянського меридіану.

Планісфера Кантіно є одним із перших прикладів карти, на якій місцевості розміщуються згідно вказаними широтами, а не шляхом вказання напрямку за розою вітрів і визначеної відстані, як заведено на портоланах Середземного та Чорного морів в попередній період. Розмір планісфери 220 × 105 см.

На узбережжі Чорного моря позначено населені пункти та річки.

За українською Вікіпедією. Падрон-Реал (Іспанія) (ісп. Padrón Real), після 2 серпня 1527 р.: Генеральний Падрон (ісп. Padrón General) — секретна офіційна іспанська географічна карта, що використовувалася як стандарт для виготовлення інших робочих карт, що були присутні на всіх іспанських кораблях протягом XVI ст. Падрон-Реал виготовлявся і зберігався у Каса-де-Контратасьйон (ісп. Casa de Contratación) у Севільї. Штурмани кораблів повинні були в своїй роботі користуватись копією офіційної урядової карти під загрозою штрафу у розмірі 50 песо. Карту, ймовірно, дублювала велика діаграма, що висіла на стіні Севільського Алькасара. До переліку відомих офіційних картографів та штурманів, які брали участь у створенні карти входять Амеріго Веспуччі, Діогу Рібейро, Себастьян Кабот, Алонсо де Санта-Крус та Хуан Лопес де Веласко.  

1505 р. Планісфера де Кавері (іт. Il planisfero di Caverio), також знана як карта Каверіо, Канеріо або Канері — карта світу, створена генуезьким картографом Ніколо де Кавері близько 1505 р. Карту нанесено на пергаменті від руки й розфарбовано. Має десять секцій, які разом складають прямокутник 225×115 см. Зберігається у Національній бібліотеці Франції.

В 1505—1507 роках були опубліковані чотири окремі карти світу. Планісфера де Кавері (1505),  Планісфера Контаріні (1506), глобус й карта Мартіна Вальдземюллера (1507). Вони мали деякий вплив, але не були широко відомі. На сьогодні існує тільки одна копія кожної карти. На відміну від трьох попередніх, карта світу Йоханнеса Рюйша (1507) була набагато поширеніша і багато її копій існують досі. Тому ця карта мала великий вплив.

Карта не датована, але містить підпис - «Opus Nicolay de Caveri Januensis» (робота Ніколо де Кавері, генуезця). Можливо, карта була створена в Лісабоні генуезцем Кавері або скопійована ним в Генуї з португальської карти, яка дуже схожа на планісферу Кантіно, якщо не безпосередньо з самої карти Кантіно. Відомо, що планісфера Кантіно знаходилася в Генуї наприкінці 1502 р. і, ймовірно, могла перебувати там кілька років, — тож Кавері міг взяти її за основу для своєї карти. Планісфера Кавері послужила основним джерелом для створення в 1507 р. знаменитої карти Мартіна Вальдземюллера, де вперше зустрічається слово «Америка».

Планісфера має ознаки портолана, оскільки на неї нанесена сітка румбів, а також чітко вказані широти. Згідно з традиціями того часу, належність територій тим чи іншим країнам позначена прапорами.

Північна Америка представлена трьома окремими частинами - Гренландією, східним узбережжям Ньюфаундленду (внутрішню частину позначають великі зелені дерева, а довготу вказано помилково, як і у планісфері Кантіно) та, західніше - Флоридою та Юкатаном. Північна частина Гренландії виходить за межі карти, що не виключає потенційної можливості її приєднання до північноамериканського або азійського континенту. Цей недолік було усунено вже в планісфері Вальдземюллера. Португальський прапор майорить над Гренландією та Ньюфаундлендом.

На думку Карлоса Санца (ісп. Carlos Sanz), висловлену в його книзі («Mapas antiguos del mundo», Madrid, 1961), якщо порівняти обрис східного узбережжя Північної Америки на планісфері де Кавері з сучасними картами, ми будемо вражені дивовижною точністю зображення лінії берега від Флориди до Делавера і Гудзона. Це особливо дивно, оскільки заведено вважати, що європейці не бачили й не ступали на узбережжя південних штатів сучасних США до експедицій Понсе де Леона (1512 або 1513 р.), Джованні да Верраццано (1523 р.), Лукаса Васкеса де Айллоона (1520–1524 рр.) та Ештевана Гоміша (1525 р.), які усі відбулись значно пізніше за дату створення планісфери Кавері. Єдиним можливим поясненням є те, що якісь кораблі плавали уздовж цього узбережжя, і наносили контури на карти. Обриси цих берегів, можливо, і були взяті з цих невідомих карт. Гіпотеза Санца не отримала підтримки інших вчених.

Українські землі не підписані, московитські на карті – ROSSIA.

Назва «Tartaria» зустрічається на карті двічі. В центрі Золотої Орди, що називається на карті «Tartaria», у червоно-синьому розкішному наметі, над яким майорить червоний двокінцевий стяг із золотою джучидською тамгою, на низькому троні сидить правитель. Це єдине антропоморфне зображення на карті, що свідчить про його особливе значення.

Джованні Маттео Контаріні (Giovanni Matteo Contarini; помер у 1507 році) — італійський картограф зі знатного венеціанського роду Контаріні. Контаріні склав знамениту карту світу, яку вигравірув у Флоренції Франческо Росселлі.  

Карту було видано у Флоренції й Венеції в 1506 р. Планісфера Контаріні є найстарішою друкованою картою, що зображує деяку частину Американського континенту. Єдина відома копія, що збереглася, знаходиться в Британській бібліотеці.

1507 року вийшла аналогічна карта Йоханнеса Рюйша (Johannes Ruysch; 1460-1533; німецький картограф й астроном нідерландського походження). 1924 року сер Джон Абрахам Якоб де Вільєрс опублікував факсимільне видання карти Контаріні.

1506 р. Планісфера Контаріні — перша друкована карта світу, де зафіксований Новий світ..

Планісфера Контаріні була намальована Джованні Маттео Контаріні і вигравійована на міді у Флоренції Франческо Росселлі. Карту було видано у Флоренції і Венеції в 1506 році. Єдина вціліла копія карти, знайдена в 1922 році, зараз знаходиться у Британській бібліотеці.

Хоча й існували карти, складені за результатами морських експедицій, такі як карта Хуана де ла Коса (1500) і планісфера Кантіно (близько 1502), інформація з цих карт ретельно приховувалася державою і трималася в найсуворішому секреті. Було зроблено обмежену кількість копій.

Карта фіксує відкриття Христофора Колумба та ін. У попередні роки було здійснено безліч географічних відкриттів:

·        Бартоломеу Діаш обігнув Африку з півдня і вийшов в Індійський океан (1487);

·        Христофор Колумб почав дослідження Карибського моря і Південної Америки (1492-93, 1493-94, 1498, 1502-04);

·        Джон Кабот відкрив острів Ньюфаундленд (1497);

·        Васко да Гама здійснив першу подорож з Європи в Індію (1499);

·        Амеріго Веспуччі здійснив ряд подорожей в Карибське море і Південну Америку (1499, 1501-02).

У планісфері використовується правильна конічна проєкція, де паралелями є концентричні круги, а меридіанами — лінії, що починаються на Північному полюсі.

На карті Контаріні, сполучені Гренландія і Ньюфаундленд формують північно-східну частину азійського континенту; американського континенту там немає. У кінці карти записано легенду: «Ця земля була відкрита мореплавцями для короля Португалії», без сумніву, Мігелем і Гашпаром Кортиріалами. Згадок щодо подорожі Джона Кабота в легенді немає.

На карті також є Куба та Іспаньола; Куба відокремлена від Сіпанго (назва, дана Японії Марко Поло) вузькою морською протокою, а Японія (Сіпанго) своєю чергою відокремлена від Катаю. Напис поряд з Сіпанго вказує: «Цей острів знаходиться за 1500 миль на схід від узбережжя Магри. На нім є багато золота, але його не так просто здобути. Там живуть ідолопоклонники» — ймовірно, автор посилається на інформацію, надану Марко Поло.

Південна Америка показана як окремий континент, розташований на південному сході Азії.

Але і вона описує світ відповідно до ідей К. Птолемея. Українські землі – Русь (RVSSIA).

1502 р. Планісфера Кантіно. Нововідкриті замлі Америки по обидві сторони від Тордесільянського мерідіану. На іспанській стороні зображені Антильські острови (зокрема Іспаньйола і Куба), на португальській — Бразилія та землі на півночі, відкриті Корте-Реалом 

1502 р. Планісфера Кантіно

1505 р. Планісфера де Кавері

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар