суботу, 10 лютого 2018 р.

1920 р. Україна в англійському атласі "The Peoples Atlas". Карта Польщі та країн Балтії

1920 р. Карта "Poland and the Baltic States" (Польща та країни Балтії). Опублікована в британському атласі  «The Peoples Atlas by London Geographical Institute». Попри окупацію Польщею Західної України літом 1919 р., ця територія показана як Українська.

Українсько-польська війна тривала до літа 1919 р. та завершилася поразкою Української Галицької Армії від Армії Галлера [польське військо чисельністю близько 80 тисяч солдатів, сформоване на території Франції зусиллями Антанти та США для війни проти більшовицької Росії]. Після цього уряд ЗУНР виїхав за кордон, УГА відступила за Збруч на допомогу Дієвій армії УНР у війні з більшовиками, а польські війська окупували Західну Україну.

Після радянсько-польської війни в 1921 р. Ліга Націй, слідуючи пунктам прем'єр-міністра Великобританії Девіда Ллойд Джорджа, пішла на поступки голові Комітету політичної еміграції Костю Левицькому (колишньому очільникові уряду ЗУНР) та погодилася визначити міжнародно-правовий статус Галичини в 1922 році.

Мова йшла про проведення референдуму в регіоні з питання його статусу та надання політичної автономії краю у складі Польщі. Проте в 1923 р. Рада послів (амбасадорів) затвердила східний кордон Польщі без референдуму з пропозицією польському урядові надати автономію Галичині, яку останній відкинув.

Попри те, що статус Західної України у складі Польщі до 1923 р. не був визначений, а сам край перебував під протекторатом Ліги Націй, польська влада почувала себе тут господарем.

Немає коментарів:

Дописати коментар