середу, 5 червня 2019 р.

Винниківщина на французьких картах (ХVIII-XX ст.)


Карта «Carte Nouvelle des Royaumes de Galizie et Lodomerie, avec le District de Bukowine» (Нова карта королівства Галичини й Лодомерії з дистриктом Буковина). 1776 р.
Автори: Тобіас Конрад Лоттер (Tobias Conrad Lotter; 1717-1777; гравер та видавець мап) та його син Маттіас Альбрехт Лоттер (1741-1810), який відновив та видав велику частину батькових мап. Тобіас Конрад Лоттер жив і працював у Аугсбурзі (Німеччина). Родинний картографічний бізнес він успадкував у 1756 р. від свого тестя Маттіаса Зойттера. Лоттер видавав атласи і різноманітні листові мапи.
На карті позначені: Винники (Wіnniki) та довкільні села.
Дана мапа видана в м. Аугсбург. Масштаб в милях. Мова – французька, частково латинська. Це мапа з фондів Нью-Йоркської публічної бібліотеки. Мапа цікава тим, що на ній подано адміністративно-територіальний устрій Галичини, Лодомерії та Буковини в період 1775-1782 рр. Винники в цей період належали до дистрикту Жовква.
Історична довідка. Наприкінці 1773 р. територію Галичини було поділено на 6 циркулів (округів, крайсів): Львів, Галич, Белз (центр – Замостя), Самбір, Величка, Пільзно (центр – Ряшів). Циркули ділилися на 59 дистриктів (нім. distrikt), кожен з яких мав свій номер (дистрикти проіснували до 1782 р.). Їхніми центрами ставали міста, містечка і навіть великі села. До складу Львівського циркулу входило десять дистриктів: Рава, Жовква, Броди І, Броди ІІ, Городок, Бібрка, Золочів, Зборів, Бережани, Теребовля. Територія Львівського циркулу (округу) відповідала приблизно Львівському і Теребовлянському повітам Руського воєводства з невеликою прикордонною частиною Белзького воєводства (Рава) та частиною Кременецького і Луцького повітів Волинського воєводства. 11 жовтня 1774 р. львівський губернатор представив проект нового адміністративного поділу, затверджений 14 березня 1775 р. Число й розміри циркулів не змінилися, число дистриктів зменшено до 19.  Змінилися лише деякі назви циркулів (Галич – Станіслав, Величка – Казімєж). Проект нового адміністративно територіального поділу був уведений в дію 1777 р. Відповідно до нього, Львівський циркул розділено на дистрикти з центрами у Жовкві, Бродах і Бережанах.

Карта «Lemberg. Carte de la Roumanie et pays limitrophes». 1916 р.   
Масштаб 1: 500 00.
Видавництво: Service Géographique de l'Armée.
На карті позначені: Винники (Wіnniki) та довкільні села.


Немає коментарів:

Дописати коментар