суботу, 4 серпня 2018 р.

Україна - велика країна Червоної Русі. Карта 1710 р. Пітер ван дер Аа.

         1710 р. Карта «Ukraine, grand pays de la Russie Rouge, Kartenmaterial, avec une partie de la Pologne, Moscovie, Bulgarie, Valachie, Podolie et Volhynie» (Україна, велика країна Червоної Русі, що межує з частиною Польщі, Московії, Болгарії, Валахії, Поділля й Волині).
На картуші карти зображені українські козаки. Цей варіант назви України буде неодноразово ще траплятися на західноєвропейських картах. Мапа неодноразово перевидавалася, зокрема в 1714, 1729 рр. та ін.

Пітер ван дер Аа (П’єр ван дер Аа; Pieter van der Aa; 1659-1733), голландський картограф та видавець. Найвідоміші його роботи: «Atlas Nouveau» (1710) та «Galerie Agreable du Monde» (Приємна галерея світу) у 27 томах, що налічувала понад 3 000 карт (Лейден, 1729 р.). За свою видавничу діяльність він опублікував близько 200 праць з географії, природознавства та старожитностей.

Пітер ван дер Аа був сином каменяра Боудевейна Пітерша з Гольштейну, який переїхав до Лейдена в 1659 році. У 1677 році Пітер ван дер Аа був прийнятий до гільдії книготорговців. З 1682 року разом із двома своїми братами, друкарем Боудевейном і гравером і художником-брошурником Хіллебрандом, керував важливим книготорговельним бізнесом у Лейдені. Його перший шлюб був 9 вересня 1685 року з Елізабет Пехлінус, донькою лютеранського пастора Йоганна Пехлінуса, а другий шлюб був з Анною Марією Кроссен з Амстердама 16 листопада 1697 року. У 1714 році він вступив до Лейденської гільдії друкарів. Наступного 1715 року він став міським друкарем. Незабаром він також отримав посаду університетського друкаря.

Для Пітера ван дер Аа важливі були дуже якісні наукові видання. У 1703–1706 рр. він опублікував десятитомне видання творів Еразма Роттердамського Жана Леклерка, для якого його брат Хіллебранд розробив титульну сторінку. Свого часу Пітер ван дер Аа був особливо відомий своїми атласами з гравюрами із зображеннями міських пейзажів. Він дуже детально скопіював деякі з цих гравюр у Маттеуса Меріана. Подібним чином він діяв і з картами для своїх атласів, особливо з картами Африки з детальними ілюстраціями.

В 1719 р. ван дер Аа видав в Амстердамі французький переклад книги німецького географа-мандрівника Адама Олеарія (1599-1671) «Опис подорожі до Московії» (нім. Beschreibung der muscowitischen und persischen Reise) з ілюстраціями Ніколааса Вітсена у вигляді гравюр. Вперше книга була видана в Шлезвігу в 1647 німецькою мовою. Книга містить докладний опис життя і побут московитів у XVII столітті.

 





Немає коментарів:

Дописати коментар