субота, 25 листопада 2023 р.

Українські міста Холм, Перемишль, Ярослав та Львів на карті Польщі 1620 р. Йодокус Гондіус-син.

 1620 р. Йодокус Гондіус-син (1594–1629) – голландський картограф і видавець, син Йодокуса Гондіуса.

Карта «NOVA POLONIAЕ DELINEATIO» (Нова карта Польщі), Амстердам. Формат 61 x 45,8 см. Мова: латинська. Карта, правдоподібно, створена і видана сином і спадкоємцем Йодокуса Гондіуса Йодокусом Гондіусом II. Спочатку вона друкувалася як окрема карта, пізніше входила до атласу Atlantis Maioris Appendix, який видавали з 1630 р. в Амстердамі Генрік Гондіус і Ян Янсон. У 1636 р. карта друкувалася в атласах Я. Янсона зі зміненим картушем і невеликими змінами у картографічному зображенні. Основою для створення карти стала карта Сілезії Мартіна Гельвіга у редакції Герарда Меркатора, яка увійшла до атласу Polonia et Silesia 1585 р.

Опис карти подано за М. Вавричин (2004 р.).

Заголовок карти розташовано в овальному картуші, у лівому нижньому куті. Картуш прикрашений орнаментом з колоссям і гірляндами з фруктів, увінчаний гербом Речі Посполитої та королівською короною. Карта оточена художньою рамкою з видами міст та зображеннями людських постатей у тогочасному одязі: у північній рамці показані Ґданськ (Dantzcik), Краків (Cracovia), Вроцлав (Breflaw), у південній: Познань, Сандомир (Sandomiria), Коросно (Crofnо). [Бєч (Biecz)].

В західній рамці зображено польського шляхтича (Nobilis Polonus), простого поляка (ComunisPolonus), польського солдата (Miles Polonus), у східній -знатну жінку (Nobilis Femina), польську жінку (Poloni Femina), дружину солдата (Militis vxor). Сторони світу підписані на полі карти: Septentrio, Meridies, Occidens, Oriens. Внизу, справа, у прямокутній рамці - видавнича примітка: Amfieloda[mi] ex officina et jumpjti-bus] Iudoci Hon[dii].

Карта охоплює територію від Ґданської затоки та міста Ґданськ (Dantcick) на півночі до Яслиської (Jasliska) на півдні, від міста Дрезден (Dresda) на заході до міста Сокаль (Sokal) на сході.

Територія України представлена частиною Белзького і Руського воєводств і частиною Підляшшя.

Густа мережа населених пунктів, зокрема позначені міста: Дубецько (Dubiecz), Динів (Dinaw), Риманів (Rimanow), Лєско (Lisko), Сянок (Sanock), Перемишль (Przomyjlia), Радимно (Rodnimo), Олешичі (Olefcze), Прухник (Pruchnik), Ярослав (Iarojlaw), Мостиська (Mofiiczko), Яворів (Iaworow), Львів (Leopolis), Городок (Grodetz), Комарно (Соmarnо), Куликів, Буськ (Busko), Потелич (Posilitz), Белз (Belz), Сокаль (Sokal), Щебрешин (Sczebrezyn), Крилів (Krylow), Грабів (Grabow), Войславичі (Wojslawice), Холм (Chelvo), Любомля (Lubomla), Межиріччя (Miedzyrzecz), Лосичі (Losicze), Дорогичин (Drogiczin), Карів (Karew) та ін.



Немає коментарів:

Дописати коментар