четвер, 17 серпня 2023 р.

«Bohemia Rose» (алегорична, фітоморфна карта ).1677 р. Крістоф Веттер та Вольфганг Кіліан

 

Алегорична карта – це географічна карта на якій за допомогою алегорії зображаються ті чи інші географічні об’єкти (континенти, частини світу, держави, регіони, міста і т. д.). Алегорія (дав.-гр. λληγορία іносказання або приповідь утілення двопланового художнього зображення, що ґрунтується на приховуванні реальних осіб, явищ і предметів під конкретними художніми образами з відповідними асоціаціями та характерними ознаками приховуваного.

Фітоморфна карта - це алегорична карта на якій географічні об’єкти уподібнюються до рослини.

Алегорична, фітоморфна карта «Bohemia Rose» (Троянда Богемії). Карту склав сілезький картограф Крістоф Веттер (Christoph Vetter; 1575-1650), а вигравірував на міді Вольфганг Кіліан (Wolfgang Kilian) у 1668 р. Карта була включена до «Epitome historica rerum bohemicarum» (1677) Богуслава Бальбіна, національної історії та географії Богемія від античності до наших днів.

Ця карта створена для Леопольда I (1640-1705), імператора Священної Римської імперії. Леопольд був обраний імператором Священної Римської імперії в 1658 р. (титул «імператор»  був у його родині Габсбургів протягом століть). Однак, усвідомлюючи зростаючу слабкість цієї інституції. Леопольд натомість спрямував свою політичну енергію на консолідацію своїх австрійських, угорських і богемських династичних територій. Відень мав стати центром цієї нової імперії, яка згодом перетворилася на подвійну монархію Австро-Угорщини. Карті надано власний девіз Леопольда «Iustitia et Pietatae» (Справедливістю та благочестям), а богемські володіння імператора представлені у вигляді троянди, що виростає з родючого ґрунту імперії та укоріненою у самому її центрі. На цій карті показано Прагу в центрі, а листя квітки, що представляє Баварію, Австрію, Моравію, Сілезію та стебло, що веде вниз до родючої землі Відня – політичного центру Габсбургів. Пелюстки поділяються на 18 адміністративних одиниць Богемії, включаючи саму Прагу. Над текстом написано: «У Богемських лісах виросла граційна троянда, а поряд з нею стоїть охоронець лев».

Троянда була популярним регіональним символом у Південній Богемії. Емблемою роду Розенберг (Розмберк) була троянда з п'ятьма пелюстками. Родина правила цією територією понад двісті років. Вони були відомі як «Майстри троянди». Багато місцевого населення прийняли троянду як символ, а «Фестивалі п’ятипелюсткової троянди» відзначаються й сьогодні.


Немає коментарів:

Дописати коментар