вівторок, 15 серпня 2023 р.

1713-1720 рр. Унікальна карта про Епоху великих географічних відкриттів. Анрі Шатлен

 

1713-1720 рр. Унікальна карта про Епоху великих географічних відкриттів. Карта «Carte tres Curieuse de la Mer du Sud, contenant des Remarques Nouvelles et tres utiles non seulement sur les Ports et Iles de cette Mer mais aussy sur les Principaux Pays de l'Amerique tant Septentrionale que Meridionale» (Карта Південного моря).

Ця карта, багато прикрашена в традиціях голландської картографії, охоплює територію від Східної Азії до Західної Європи, але з акцентом на Тихий океан та Америку. Карта була включена до семитомної праці під назвою «Історичний атлас», виданої між 1713 та 1720 роками. Ця енциклопедична праця була присвячена історії та генеалогії континентів та охоплювала такі теми, як географія, космографія, топографія, геральдика та етнографія. Хоча атлас було опубліковано анонімно, очевидно, його було складено Анрі Шатленом чи його сім'єю, а текст внесений Ніколя Гедевілем, французьким географом. Ця карта, що з'явилася у шостому томі, присвяченому Америці, з акцентом на Епоху великих географічних відкриттів. Ця насичена інформацією карта, що відображає енциклопедичний стиль атласу, включала понад 35 врізок і віньєток. 

Дев'ять медальйонів вгорі, в центрі,  зображували важливих дослідників, включаючи Христофора Колумба, Амеріго Веспуччі, Фернанда Магеллана, Френсіса Дрейка і Дамп'єра, а сліди їх подорожей були відзначені на карті. Маргінальні віньєтки варіюються від оповідальних сцен, що зображують колоніальну економіку, засновану на бобрах, трісці та цукрі, до географічних вставок, що містять великомасштабні карти важливих місць, таких як дельта Міссісіпі, Ніагарський водоспад, мис Доброї Надії, а також численні міста. та містечка. Хоча Каліфорнія була зображена на цій карті як острів, там був запис, що вказує на те, що деякі європейці вважали, що вона пов'язана з материком. Отже, це була одна з перших європейських карт, що ставили під сумнів міф про Каліфорнію як про острів, зображений на багатьох голландських та англійських картах з 1630-х років.

Анрі Шатлен (Henri Chatelain; 1684—1743), французький картограф, письменник і вчений.

Анрі Шатлен походив з родини Шатлен, яка володіла видавничим домом, за походженням француз, працював в Голландії. Видавничий дім Шатлен – сім'я французьких картографів, які працювали в Голландії. Фірма складалася з батька Захарії Шатлена (Zacharie Chatelain; помер 1723) та  його синів Анрі та Захарії-молодшого (Zacharie Chatelin; Zacharias II Chatelain; Zacharias Chastelain; 1690-1754). Найвідоміша праця цього видавничого дому – “Atlas Historique” в семи томах, виданий між 1705 і 1720 роками, друге видання – 1732 р. Різні томи оновлювалися в різний час до 1739 р., коли з’явилося четверте видання, яке було зазначено як «пізніше видання, виправлене та доповнене». Перші чотири томи зазнали чотирьох видань, причому пізніші видання є найбільш точними, оскільки вони містять максимальну кількість виправлень і доповнень. Решта три останні томи були вперше видані між 1719-1720 роками та переглянуті в 1732 році.

Амбіційна та чудово праця «Atlas Historique» була призначена для широкої публіки, зачарованої на початку XVIII століття нещодавно завойованими колоніями та новими відкриттями. Інформація в атласі представлена в енциклопедичній формі. Важливе місце в цій роботі займають такі далекі країни та континенти, як Америка, Африка, Близький Схід, Монголія, Китай, Японія, Індонезія та ін.

Інші розділи стосуються історії європейських країн і охоплюють широкий спектр тем, включаючи генеалогію, географію, історію, космографію, топографію, геральдику та хронологію, одяг населення світу, і все це ілюструється численними вигравіруваними картинами, геральдичними таблицями родоводів правлячих династій того часу. Супровідний текст французькою мовою часто друкується у дві колонки на сторінці з картами та іншими ілюстраціями. Кожна карта та таблиця мають послідовну нумерацію в межах свого тому, і всі карти мають привілеї штатів Голландія та Західна Фрісландія.

Атлас був створений на картографічних матеріалах Гійома Деліля, а також інших відомих картографів.


Немає коментарів:

Дописати коментар