суботу, 19 серпня 2023 р.

Перша друкована карта. 1472 р. Гюнтер Цайнер

 Гюнтер Цайнер (Günther Zainer;1430 - 1478) - один з перших німецьких друкарів. Родом зі Страсбурга. З 1468 р. до своєї смерті працював в Аугсбургу. Він видав близько 80 видань, включаючи 2 німецькі видання Біблії та перший друкований календар. У 1472 р. надрукував «Етимологію» Ісідора Севільського. В книзі було опубліковано найдавніший друкований зразок класичної карти T-O. Вона ілюструє першу сторінку глави XIV «Етимології» Ісидора Севільський (на ньому материки показані як володіння синів Ноя: Сима, Яфета і Хама).

Карта Т-О або Orbis terrae (лат. куля Землі). Це тип середньовічної карти світу, на якій світ зображений у вигляді колеса, згідно з поглядами Ісидора Севільського та Беата Льєбанського. Світ поділяється на три частини — Європа, Африка та Азія, причому остання приблизно дорівнює за величиною двом іншим. Європу від Африки відокремлює Середземне море, Африку від Азії — Червоне море або річка Ніл, Європу від Азії — Егейське море, Босфор або річки Тигр та Євфрат. У сукупності всі ці водойми утворюють літеру Т. Звідси друга назва цього типу карти — карта Т-О (О — світовий океан, що огинає ойкумену). У центрі такої карти, як правило, містилися Свята земля та Єрусалим — «пуп Землі» (ombilicum mundi) і арена найбільших подій світової історії, описаних в Біблії.

Карти Т-О відображали старозавітну традицію про тричастинний поділ світу між синами Ноя — Симом, Хамом і Яфетом. Вперше така карта (Беатова карта) була створена приблизно в 780 р. іспанським монахом Беатом Льєбанським в Кантабрії, на півночі сучасної Іспанії. Це була ілюстрація до 12-томного видання «Коментарі до Апокаліпсиса» на основі схеми, представленої в Ісидора Севільського, архієпископа Севільї, у книзі «Етимологія» на початку VII ст.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар