понеділок, 9 грудня 2019 р.

Винники. 1976 р. Садочок тютюнової фабрики. Новий рік.

1939 р. відкрито дитячий садок (пізніше – дитячий садок 76 «Дзвіночок») на території тютюнової фабрики (завідувачі: Поліна Арискіна, Олександра Скиба (працювала з 1947 р.), Курчак О. П., Зеновія Кітура, Оксана Сало). Спершу цей садочок знаходився у приміщенні, де пізніше довгий час була фабрична їдальня. До садочку заходили нижньою брамою (на сепрантині), а поруч був вхід у літній парк фабрики. Ця нижня брама так і залишилася. Сьогодні нею заїжджають вантажівки на тютюнову фабрику. На території фабрики садочок проіснував до 1961 р.

Дітей було багато і довелося збудувати нове приміщення (дитяча установа №76) на вул. Леніна (тепер Галицька) 13 б (сьогодні вона у власності Салезіянського згромадження ). Так протягом 19591960 рр. було побудовано приміщення дитячого садка на 100 місць. У квітні 1960 р. винниківська дітвора святкувала новосілля. Цей садок мешканці дальше називали "фабричним".

Оскільки фабрика була державна, то і фінансування отримували з республіканського бюджету, працівників приймав директор фабрики і вся документація проводилася через відділ кадрів і бухгалтерію фабрики, Повністю фінансування фабрикою почалося з 1991 р. , після розпаду Союзу, аж до 1998 р. 

Попри це що він належав фабриці, контроль за ним мало і райвно (це постійні методоб'єднання для вихователів, педкурси, наради завідуючих), проте на роботу в садок приймали лише за підписом заяви директора фабрики, райвно не мало впливу на прийом працівників. Це був собі такий "невиробничий цех" на фабриці.


Немає коментарів:

Дописати коментар