середу, 21 березня 2018 р.

З історії Винник: Будинок школярів. Фотоальбом


Історія будівлі.  Будинок збудований німецькими колоністами на поч. ХХ ст. До осені 1939 р. тут був німецький Народний дім (Deutsches Haus). Українці Винник часто в цьому приміщені проводили свої святкові заходи. Під час фашистської окупації в цій будівлі з літа 1941 р. по 23 липня 1943 р. розміщувався єврейський трудовий табір. Винниківський табір організований у липні-серпні 1941 р. На початку тут перебувало 800 євреїв, яких використовували на будівництві шосейної дороги. Керував будівництвом Юрген Штрооп, який відомий як ліквідатор Варшавського гетто. За свідченнями очевидців, гітлерівці розстрілювали євреїв в урочищі Діброва (на галявині біля лісу). Табір ліквідований у липні 1943 р. Усіх в’язнів (378 осіб) відвезли до Янівського концтабору у Львові, з них 105 осіб були скеровані на роботи, а 273 – розстріляні.
В другій половині 1940-их рр.. –  1950-их рр.. тут знаходився банк.
Будинок дитячої та юнацької творчості у м. Винники розпочав свою діяльність у 1953 р., як будинок піонерів по вул. Леніна, 26. Перший директор  Ганна Прокопівна Герман. У різний час тут працювали Борис Григорович Возницький, Ярослава Мартинівна Косовська, Анастасія Василівна Демцюх, Любов Іванівна Демиденко та ін.
1969 р. 1984 р. — директор Любов Іванівна Демиденко (Антонів). У 1970-1980-их рр. тут працювали: Зеновія Кітура, Йосип Годунько, Ярослав Бучко, Анатолій Шепіль, Микола Слабоспіцький, Степан Коваль, Тетяна Лісна, Петро Лісний, Михайло Брегін, Марія Пашуля, Володимир Албул, Леся Стефанів, Михайло Жорняк, Тетяна Патер та ін.
З 1985 р. Будинок дитячої та юнацької творчості очолює Ольга Дмитрівна Соколик. Тут працюють відомі педагоги та композитори Михайло Жорняк, Анатолій Шепіль та ін.
1984 р.ансамбль народного танцю «Прикарпаття» (засновник М. М.  Гарц). 1989 р. надано звання «Народний художній колектив»
З 1997 р.  проводиться Всеукраїнський фестиваль естрадної пісні «На крилах дитинства». Засновниками фестивалю були Будинок дитячої та юнацької творчості м. Винники та ТзОВ Виробничо-технічна фірма «Друксервіс».

Тут працюють гуртки:
*гурток естрадного танцю «Карамель» діти з 6 років;
*зразковий вокальний ансамбль  «Веселочка» діти з 3 років;
*гурток естрадного співу «Виноградинка» діти з 6 років;
*гурток ужиткового мистецтва «Перевесло» діти з 6 років;
*гурток сучасного танцю (хіп-хоп) діти з 6 років;
*гурток народного танцю «Прикарпаття» діти з 6 років;
*гурток конструювання, моделювання та пошиття одягу «Зорепад» діти з 10 років;
*гурток з настільного тенісу «Прудкий м’яч» діти з 10 років;
*літературно-драматичний гурток діти з 7 років;
*гурток образотворчого мистецтва «Дитячий вернісаж» діти з 4 років;
*зразковий дитячий хор «Оберіг» діти з 7 років;
*гурток початкового технічного моделювання діти з 10 років;
*фольклорний гурток «Веретенце» діти з 8 років.
Будинок дитячої та юнацької творчості у м. Винники є організатором Всеукраїнських фестивалів «На крилах дитинства», «Різдвяна зірка», «Великодні барви», колектив його педагогів та вихованців – лауреат фестивалю «Різдвяні канікули», переможці обласних конкурсів та учасники виставок «Таланти твої, Україно!», «Природа і фантазія», «Привітання життя», «Весняні настрої», «Екологічні стежки України». Педагоги будинку творчості є авторами збірок пісень для дітей та молоді.
1969 р. Старша група ансамблю «ІСКОРКА» (з сімейного архіву Любові Антонів)

1982 р.(з сімейного архіву Любові Антонів)
Ольга Соколик – багатолітній керівник Будинку дитячої та юнацької творчості м. Винники
2018 р. Михайло Жорняк та його вихованка Марта Бицька
1982 р. Вокально-хореграфічний гурт "Сунички" на Львівському телебаченні. Керівник Любов Демиденко (Антонів)

1982 р. Любов Іванівна Демиденко (Антонів) та її вихованці


ЛІТЕРАТУРА

Байцар Андрій. Винники туристичні: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники : Друксервіс, 2016. — 312 с.




Немає коментарів:

Дописати коментар