середу, 21 березня 2018 р.

З історії Винник: ВИННИКІВСЬКА ШВЕЙНА ФАБРИКА



У вересні  1944 р. було організовано Винниківську швейно-взуттєву фабрику по вул. Комінтерну (тепер вул. С. Крушельницької, 3) у будинку, що належав до 1939 р. польському судді. Початково на швейно-взуттєвій фабриці, яка підпорядковувалася обллегпрому працювало 34 особи. Оскільки, рішення про створення фабрики було прийнято, штат сформований, а матеріально-технічна база (із зі зрозумілих причин – повоєнна відбудова, нестача коштів, інше) була відсутня, то працівники фабрики приносили власні швейні машинки на робочі місця. Саме на них і виготовляли у перші роки різні швейні вироби, в переважній більшості –  військову форму. Як було сказано вище, фабрика мала назву «Швейно-взуттєва» і у її взуттєвому цеху виготовляли пів чоботи, мешти.
1949 р. відбулася часткова спеціалізація, в ході якої взуттєвий цех передано «Львівській взуттєвій фабриці», а у Винниках залишився швейний цех, який продовжив свою діяльність під новою назвою «Винниківська швейна фабрика Львівського обллегпрому». У цьому ж році на фабриці встановлено 3 агрегатні поточні лінії, де працювало 60 машин. На одній поточній лінії працювало 26-28 осіб. Крім цього, діяв розкрійний механізований цех. Кількість робітників через 5 років після заснування зросла майже в п’ятеро і становила 166 осіб. Асортимент виробів значно розширився: виготовляли пальта чоловічі і жіночі, костюми чоловічі, штани, дитячі костюми, комплекти для немовлят.
Особливо активно фабрика розвивалась починаючи з 1953 р. У цьому році на підприємстві працювало 243 робітники і випуск виробів щороку зростав майже на 8 %.
У 1962 р. відбулася чергова реорганізація, яка торкнулася швейної промисловості. Всі швейні фабрики Львівської обл. були злиті у швейне об’єднання під назвою «Львівська швейна фірма «Маяк». Це покликало за собою як позитивні так і негативні зміни. Різко зменшився асортимент виробів, з 1963 р. виготовляли лише дитячі костюми й чоловічі піджаки. У 1964 р. на фабриці працювало 112 універсальних машин і 28 спеціалізованих машин для виробництва окремих деталей. На підприємстві працювало 364 робітники. Продуктивність праці за період 19531963 рр. зросла на 184,5 %.
У 1968 р. чергова зміна підпорядкування – передача Винниківської філії фірми «Маяк» фабриці текстильно-художніх виробів, яку у 1970 р. перейменовано на «Львівське текстильно-галантерейне об’єднання «Юність», а Винниківська філія відтепер отримала назву «Швейний цех 3».
Швейний цех припинив свою діяльність на поч. 2000-их рр.
Колишній клуб швейної фабрики (тепер магазин "Рукавичка")


ЛІТЕРАТУРА

Байцар Андрій. Винники туристичні: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники : Друксервіс, 2016. — 312 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар