пʼятниця, 14 липня 2023 р.

Александер Гумбольдт - німецький географ, науковець-енциклопедист. «Космос» - праця всього життя

 

Фрідріх Вільгельм Генріх Александер фон Гумбольдт (нім. Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander von Humboldt; 1769—1859) — німецький барон, науковець-енциклопедист, фізик, метеоролог, географ, ботанік, зоолог, мандрівник, молодший брат науковця Вільгельма фон Гумбольдта. Член Берлінської (1800), Прусської та Баварської академій наук; почесний член Петербурзької академії наук (1818).

У 1832 р.  Гумбольдт повернувся до Берліна, де продовжив працювати над багатотомною науково-філософською працею, яку спочатку мав намір назвати «Нарисами фізичного світопису» (фр. Essai sur la physique du monde), а пізніше назвав «Космос». Намір написати твір, призначений для широкої публіки, що містить квінтесенцію наукових знань про світ, виник у нього ще до подорожі до Америки, в 1796 р.

У 1835 р. помер його брат Вільгельм Гумбольдт. Александр зайнявся публікацією творів брата (три томи вийшли протягом 1836-1839 років). В 1840 помер старий король, і на престол зійшов його син Фрідріх Вільгельм IV, який ставився до вченого так само шанобливо, як і батько. Але його химерний, дивний характер і реакційна політика завдавали багато досади Гумбольдту.

У 1845 р. було видано перший том твору. Книга називалася «Космос: план опису фізичного світу» (нім. Kosmos: Entwurf einer physischen Weltbeschreibung) і передувала такими словами великого просвітителя: «На схилі діяльного життя передаю німецькій публіці твір, план якого майже півстоліття гасав у моїй душі».

У 1847, 1852 і 1857 роках було опубліковано три наступні томи (відповідно, другий, третій та четвертий). До останніх днів свого життя вчений продовжував роботу над п'ятим томом, але завершити його не вдалося.

Твір Гумбольдта був перекладений багатьма мовами й отримав високу оцінку світової наукової спільноти.




Немає коментарів:

Дописати коментар