четвер, 9 травня 2019 р.

Видатні винниківчани. Голіян Володимир — воїн УГА та діяч ОУН.




Голіян Володимир  (13 грудня 1903 р., м. Винники — 30 травня 1996 р., Австралія) — воїн УГА та діяч ОУН; син Теодора і Анастасії (Конрацька).
З юнацьких літ брав активну участь у культурно-суспільному житті  Винник. Він вступив до спортивно-пожежно-руханкового товариства «Січ», яке було перейменоване  1912 р. у Львові на Український Січовий Союз (генеральний отаман К. Трильовський). У Винниках був також членом «Пласту» та «Сокола».
У часи «Листопадового чину»,  у складі УГА, як стрілець 4-ої Золочівської бригади, Володимир Голіян брав участь 8 червня 1919 р. у Чортківській офензиві. Під час другого відступу разом з бригадою переправився через річку Збруч. Воював на Центральній Україні. Після зайняття Проскурова, бригада вела низку переможних боїв за Старокостянтинів, Шепетівку, Полонне, а пізніше разом з 7-ю Львівською бригадою, 22 серпня 1919 зайняла Житомир.
Після боїв за Житомир, перехворів на важку хворобу і вимушений був повернутися додому. У Винниках він не відмовився від боротьби за Україну й знову поринув у підпільну працю в рядах ОУН.
У листопаді 1938 р., на заклик проводу ОУН, Володимир Голіян перейшов кордон. На Закарпатті продовжив збройну боротьбу за Карпатську Україну проти угорських загарбників. Під час боїв його важко поранили (дві мадярські кулі пробили йому груди). Та вилікувавшись, Володимир Голіян зумів перебратися до Німеччини. Лише в 1941 р. повернувся до Винник, одружився, виховував дітей.
Був запідозрений польською владою у переході на бік Карпатської України і поданий на позбавлення громадянства Польщі у 1939 р.
У 1944 р. йому знову довелося залишати рідні Винники, але на жаль назавжди. Рятуючи життя своїх дітей, перед приходом більшовиків Володимир Голіян з родиною виїхав на Захід. Згодом, доля закинула їх в далеку Австралію.
Велику любов до України він зумів прищепити своїм дітям та внукам.
30 травня 1996 р., на 93 році життя, перестало битися серце патріота. Похований Володимир Голіян в Австралії.

ДЖЕРЕЛА
 Байцар Андрій. «Винники» (науково-популярне краєзнавче видання). 2015 р.
 Байцар Андрій. Історія Винник в особах: Науково-краєзнавче видання / А. Л. Байцар. — Винники; Львів: ЗУКЦ, 2017. — 180 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар