середу, 19 вересня 2018 р.

1-22 вересня 1939 р. Винники. Початок II Світової війни. Хронологія подій



         1 вересня 1939 р. — початок II Світової війни. Початок арештів польською поліцією свідомих українців-винниківчан.
16 вересня 1939 р. — напад українських повстанців з ОУН на польських поліцаїв.      
17 вересня 1939 р. — бомбардування німцями Винник (пошкоджено тютюнову фабрику, залізничну станцію, житлові будинки). Всього ранених дванадцять винниківчан, а вбитих дев’ять.
19 вересня 1939 р. — у Винники одночасно зайшли радянські та німецькі війська.
19 вересня 1939 р. у Винниках відбулося перше в історії Другої світової війни німецько-радянське братання і одночасно перша німецько-радянська збройна сутичка союзників.

За найбільш усталеною інформацією в цьому бою радянська розвідувальна група втратила 1 танк БТ-7 та два бронеавтомобілі БА-10, загинуло 3 особи та 4 було поранено. За даними П. Боброва втрачено було 2 бронемашини БА-10 спаленими та ще 3 підбитими. Загиблих і поранених було 19 осіб.
Німецькі втрати загону 137-го полку гірських єгерів 2-ї гірсько-піхотної дивізії: 3 протитанкові гармати, двоє офіцерів (майори) та один унтер-офіцера вбитими, 9 солдатів пораненими. Згідно ж іншим свідченням, німці втратили 3 убитими і 8 пораненими, а також 8 протитанкових засобів.
Бій відбувався в районі тютюнової фабрики та біля польського товариства «Сокіл» (сьогодні супермаркет «Рукавичка» на вул. Галицькій). Через деякий час стрілянина між союзниками закінчилася і почалося братання. Вартовий німець, що стояв перед фабрикою підійшов до радянського танкіста, що під’їхав на танку. Червоноармієць до нього каже: «Нумо поміняймось шапками!». Німець відчіпляє від шапки свастику й дає танкістові, а той йому свою червону зірку. Так вони й побраталися. Це було перше в історії Другої світової війни німецько-радянське братання і одночасно перша німецько-радянська збройна сутичка союзників.
За спогадами корінної винниківчанки Котловської-Гуль Марії (1902 -1982), одна із сутичок із застосуванням бронемашин відбулася на тодішній вулиці Barana (теперішня назва "Сахарова", яка в радянський період називалася "17 Вересня").
19 вересня 1939 р. до Винник тимчасово переїжджає німецький штаб і квартирується у тютюновій фабриці.
19-20 вересня 1939 р. — проведення переговорів радянських військових з представниками німецького командування щодо способу зайняття Львова. Перемовини велися за півкілометра на схід від Винник,  на шосе на Золочів, між Винниками і Підберізцями (там був розміщений штаб Київського воєнного округу). Від німецької сторони був представник старшини і перекладач з Винник п. Теодор Мацьків, з радянської – двоє (комбриг Курочкін і полковником Петро Фотченков). Вимогами радянської сторони було негайно відступити від Львова.
19-22 вересня 1939 р. — переговори з командиром VI корпусу Лянгнером про капітуляцію польського гарнізону м. Львова. Польська умова капітуляції щодо гарантії офіцерам «особистої свободи й недоторканності їх особистого майна» та виїзду за кордон були прийняті радянськими представниками без дискусії і обговорення.
22 вересня 1939 р. представники СРСР і Польщі підписали   у Винниках «Протокол умови про передачу міста Львова військам Радянського Союзу».
                                                   Зустріч союзників у Винниках (вересень 1939 р.)

Винники. 19 вересня 1939 р. Радянський БА-10 підбитий при зіткненні з німецькими частинами

Немає коментарів:

Дописати коментар