четвер, 3 серпня 2017 р.

3 червня 1571 р. кримські татари спалили Москву



Девлет I Ґерай — кримський хан у 1551—1577 рр. з династії Ґераїв. 3 червня 1571 р. його військо спалило Москву. Протягом трьох годин Москва вигоріла вщент. Осаджувати Кремль хан не наважився і пішов з безліччю полонених, за деякими даними, до 150 тисяч (від 10 до 80 тисяч москвичів загинули при нападі кримців). Про страшне розорення Москви свідчить і папський легат Антоніо Поссевіно, який налічував в 1580 р. не більше 30 тисяч населення, хоча ще в 1520 році в Москві було 41 500 будинків і не менше 100 тисяч жителів.

Сучасник цих подій, німець Генріх фон Штаден (Heinrich von Staden) описує цю катастрофу так: "Спочатку татарський хан наказав підпалити потішний двір великого князя – Коломенське – в одній милі від міста... На другий день він підпалив Земляне місто – цілком усі передмістя... За шість годин вигоріли начисто і місто, і Кремль, і Опричний двір, і слободи. Було таке велике лихо, що ніхто не міг його уникнути!.. Одним словом, лихо, що спіткало Москву, було таким, що жодна людина у світі не змогла б того собі уявити! Татарський хан наказав підпалити і весь той хліб, що ще необмолочений стояв по селах великого князя. Татарський цар повернувся назад в Крим з безліччю грошей та майна і багатьма сотнями тисяч бранців..."

4 коментарі:

  1. От цього й не можуть простити москалі татарам кримчакам.

    ВідповістиВидалити
  2. Кримський хан спалив Москву за зухвалість свого васала князя московського, який захотів проголосити себе царьком московським.

    ВідповістиВидалити