вівторок, 4 липня 2017 р.

Винниківський ліс. Природа.




Винниківський ліс (інші назви — Винниківський лісопарк,  Майорівський лісопарк) — лісовий масив на території, підпорядкованої Львівській міській раді. Площа лісопарку 2 799 га. Простягається від Майорівки й Пасік (місцевості у східній частині Львові) до меж м. Винник.
Через ліс проходить автошлях Н 02 (відтинок Львів — Винники), який розділяє ліс на північну та південну частини. У ландшафтному плані Винниківський лісопарк розташований на пагорбах Давидівського пасма і межує на півночі з Малим Поліссям, а на півдні — з Львівським Опіллям. М. М. Койнов ідентифікує цю територію як окремий індивідуальний ландшафт Винниківский ліс у межах Львівського плато. Винниківський ліс за М. М. Койновим простягається від Чортової скелі до гори Хом (біля с. Гринів Пустомитівського р-ну).

Основні лісотвірні породи  — бук звичайний, дуб звичайний, граб звичайний, сосна звичайна, модрина європейська, береза повисла. З північного заходу на південний схід ліс перетинає р. Марунька. У лісі добре розвинута ярково-балкова мережа (деякі яри простягаються на понад 1 км). 

Орнітофауна. За Ганною Кузьо «Пташині місця Львова: Винниківський ліс»: «Незважаючи на значне рекреаційне навантаження (озеро Комсомольське, Медова печера, Чортові скелі) тут є достатньо затишні місця, де можна зустріти пару круків, довгохвосту сову та гніздо малих яструбів. Чим старіший ліс, тим більше в ньому дуплистих дерев, а чим більше дупел, тим більше там житиме дуплогніздників – синиць, повзиків, мухоловок. Найцікавішим поселенцем великих дупел є рідкісний голуб-синяк. Його ритмічне токування можна почути як зранку, так і перед заходом сонця. Проте найвідомішими жителями дупел, які самі собі їх роблять є все ж таки дятли. Тут живе їх ціла плеяда – великий строкатий, середній, малий, жовна сива та чорна. Найкраще за ними спостерігати ранньою весною, поки в них ще демонстративна поведінка і можна в кроні добре розгледіти або вже вкінці травня чи на початку червня, коли в лісі з’являються «співочі дупла» — тобто дятленята голосно просять їсти. Від середини до кінця весни – пік активності співочих птахів. Усі лісові яруси зайняті – вивільга пересвистується флейтовим голосом високо в кроні, звідти ж лунає простенька пісня мухоловки білошиї і тоненький писк золотомушки жовточубої. Ліс наповнений піснями зябликів, зеленяків та вівчариків протягом всього дня. Чорний та співочий дрізд більше люблять ранкові години одразу після сходу сонця та обов’язково «реєструються» перед заходом. По корі непомітно курсує підкоришник, збагачуючи пташиний хор тоненькою піснею. Голосною сигналізацією викрикують повзики (найактивніше протягом березня). Одним з цікавих місць є потічок Марунька. В густих заростях рослинності біля води живе волове очко (кропивник). З підліску постійно чути дзвінку пісню вільшанки. Середній ярус також наповнений голосами різних видів кропив’янок. Як бонус крім усіх цих звичайних співочих видів птахів, тут можна зустріти регіонально рідкісну малу мухоловку».
У лісі розташована пам'ятка історії та природи Чотові скелі, Медова печера і Винниківське озеро. Крім того, на основі Винниківського лісопарку 1984 р. було створено лісові заказники — «Винниківський», «Чортова Cкеля», Львівський заказник та ботанічну пам'ятку природи «Винники». Винниківський ліс популярний серед любителів велосипедного та мотоциклетного спорту. 
Лісовий заказник «Винниківський», загальною площею 848,0 га, оголошено рішенням Львівської облради від 9. 10. 1984 р. № 495. Місце знаходження: Пустомитівський р-н, біля села Бережани, на південний захід від м. Винники. Лісовий заказник «Винниківський» створено з метою збереження цінних дубових насаджень з мальовничими ландшафтами. За лісорослинним районуванням територія лісу відноситься до району Західно-Подільського холмогір'я, де ростуть високопродуктивні насадження. Вся територія характеризується неповторними ландшафтами.
«Чортова Cкеля» — лісовий заказник місцевого значення. Оголошений рішенням Львівської облради від 9. 10. 1984 р. №495 та від 8. 12. 1999 р. №226 (зменшення площі). Розташований у межах Личаківського району Львова, на південь від с. Лисиничі і на захід від м. Винники. Площа природоохоронної території 353 га. Основними завданнями заказника є: збереження цінних букових і буково-соснових лісів з мальовничими ландшафтами та скелями. Заказник розташований у межах Давидівського пасма, у Винниківському лісопарку, в районі пам'ятки природи Чотові скелі — ерозійного останця верхньотортонських пісковиків. Вся територія лісового масиву характеризується унікальними ПТК. Тут  виділено генетичні резервати букових лісів.  
Ботанічна пам'ятка природи «Винники» загальною площею 2,7 га, оголошена рішенням Львівської облради від 9. 10. 1984 р. №495. Місце знаходження: м. Львів, Личаківський р-н, Львівський ДЛГ, Винниківське л-во кв. 20. Ботанічна пам'ятка природи створена з метою збереження дендропарку закладеного професором Станіславом Соколовським у 1898 р. Під керівництвом вченого у Винниківському лісі було висаджено дерева 62 порід.
Львівський заказник — лісовий заказник місцевого значення. Розташований у Личаківському районі м. Львова. Площа — 523 га. Перебуває у віданні ДП «Львівський лісгосп» (Винниківське лісництво). Оголошений рішенням Львівської облради від 9. 10. 1984 р. №495. За лісорослинним районуванням територія розміщена в окрузі Давидівське пасмо (частина Подільської височини). Створений з метою збереження цінних букових лісів з мальовничими ландшафтами. Основний деревостій становлять: бук, сосна, дуб, вільха чорна; в підліску зростають ліщина, крушина, бузина червона, бузина чорна, горобина, свидина. Серед трав'яних рослин зростають папоротник, фіалка, плющ, первоцвіт, підсніжник звичайний, копитняк європейський, медунка.

*Байцар Андрій. Винники туристичні. Науково-краєзнавче видання. Винники: Друксервіс, 2016.  312 с.

*Байцар Андрій. Географія та картографія Винниківщини. Наукове видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2020.  640 с.

*Байцар Андрій. Природа та історія м. Винники й околиць. Наукове видання. Винники; Львів: ЗУКЦ, 2020.  420 с.







Немає коментарів:

Дописати коментар