понеділок, 27 травня 2024 р.

Українські землі на карті Литви 1592 р. Крістіан Сгротен

 

Крістіан Сгротен (1532-1608), голландський картограф, тоді Голландія була під пануванням Іспанії.

Крістіан Сгротен народився в Сонсбеку як син нотаріуса та міського писаря Пітера Сгротена, який, ймовірно, народився в Брабанті. Він працював художником і картографом у Калкарі на Нижньому Рейні, де отримав громадянство в 1548 році й купив будинок на ринку в 1553 році. Там він одружився з донькою корчмаря Агнес ван Бедбер. Від цього шлюбу відомо про двох дітей. Близько 1555 року Сгротен почав перше картографування області Нижнього Рейну. З 2 грудня 1557 року він служив придворним картографом іспанського короля Філіпа II («Geographus Regiae Maiestatis Hispaniae»). Уряд у Брюсселі спочатку доручив йому скласти карту голландських провінцій і сусідніх регіонів, для чого Сгротен подорожував по Нижній Німеччині.

З 1568 року Сгротен розпочав свою основну роботу — картографування Священної Римської імперії, яка була завершена у двох версіях у 1572/73 та 1592 роках, але ніколи не була опублікована. Атлас 1572/73 р. зберігається в Королівській бібліотеці Бельгії. Цей атлас містить 38 карт європейських регіонів, від Ірландії до Австрії.  Атлас 1592 р. зберігається в Національній бібліотеці Іспанії в Мадриді. До цього атласу, крім карт, що містяться в попередній публікації, включено карти інших регіонів світу.

Одним з основних джерел, на які спирався Сгротен у своїй роботі, є карти та плани Якоба ван Девентера. Вніс безліч виправлень та уточнень, а також опис маршрутів. Карти, що містяться в цих двох атласах, мали високий ступінь точності.

В атласі 1592 р. поміщена карта Литви де детально зображено українські історико-географічні землі, зокрема позначено Волинь та Поділля.

Він помер у Калькарі в 1603 р. і був похований у костелі домініканського монастиря.

Фрагмент карти з Києвом. Джерело imago.by - Старадаўнія карты і гравюры



Немає коментарів:

Дописати коментар