понеділок, 15 квітня 2019 р.

Меморіальна дошка Маркіяну Шашкевичу у Винниках (Львівщина). 1911 р.

7 червня 1843 р. помер Будитель ГАЛИЦЬКОЇ РУСИ-УКРАЇНИ Маркіян Шашкевич. Великий ентузіаст та патріот, священник УГКЦ. Разом з І. Вагилевичем та Я. Головацьким, видав першу живою народною мовою українську книжку в Галичині - "Русалка Дністрова" (1837)  і розпочав нею добу українського національного відродження.  Маркіян Шашкевич вперше виголосив народною мовою проповідь у храмі Св. Юра у Львові  14 жовтня 1836 р.

 
Меморіальна дошка плита, зазвичай з довговічного каменю (мармуру, граніту) чи металевого сплаву (бронза, чавун), що увічнює пам'ять про знамениту особу або подію. Встановлюється на будівлях, де жила або працювала знаменита особа або біля яких відбулась важлива подія.
Перша меморіальна дошка у Винниках була урочисто відкрита 1911 року.
Меморіальна дошка Маркіяну Шашкевичу (1911 р.). — історико-сакральний об'єкт у Винниках, що знаходиться у церкві Воскресіння ГНІХ (1842 р.). 
Історична довідка.
Слава будителя національної свідомості й зачинателя нової української літератури в Галичині почала зростати посмертно. 1893 р. тлінні останки М. Шашкевича перенесено до Львова. Першу меморіальну дошку поета  було встановлено в Бережанах 1906 р. у церкві Св. Трійці під час святкування 100 – річчя Бережанської гімназії. Всередині церкви в праву стіну вмурували таблицю: «Памяти Маркіяна Шашкевича, першого народного поета Галицької Руси б. учасника тут, гімназії родимці».  Перше погруддя Маркіяна Шашкевича у 1910 р. виконав український скульптор Михайло Гаврилко. У століття народження письменника (1911 р.), відбулося величаве шашкевичівське свято. На Білій Горі йому спорудили хрест-пам'ятник. Відкривалися і урочисто освячувалися отцю Маркіяну меморіальні дошки, переважно по церквах. Майже в кожній українській місцевості пройшли урочистості, не оминули вони і Винник. Перший почин зробила адміністрація Львівської духовної семінарії Греко-католицької церкви  1911 р. Митрополит Андрей Шептицький особисто брав участь у відкритті цієї дошки. У той час у Винниках у місцевій святині теж була відкрита і посвячена дошка.

5 листопада 1911 р. у Львові на фасаді Архикатедрального собора Святого Юра урочисто відкрито та освячено митрополитом Андрей пам'ятну таблицю о. Маркіяну Шашкевичу. Таблиця споруджена за проектом архітектора Олександра Лушпинського. Край таблиці прикрашений гуцульським орнаментом.  Напис на таблиці: "ПАМЯТИ о. МАРКІЯНА ШАШКЕВИЧА поета, подвижника, вістника відродження Австрійської Руси 1811-1911". Під час російської окупації Львова у роки першої світової війни царська жандармерія її викрала (привабило дороге оздоблення), а потім і радянська влада знищила ще одну, оновлену таблицю. 29 липня 2017 року на Святоюрській горі освячена нова, максимально наближена до попередніх пам'ятна таблиця о. Маркіяну Шашкевичу.
24 вересня 1944 р. відкрито пам’ятник будителю у Вінніпезі, 7 жовтня 1961 р. — у с. Підлиссі. 1986 р. з нагоди 175-річчя від дня народження М. Шашкевича у Львові на вул. М. Шашкевича встановлено художньо-меморіальну дошку.
3 грудня 1911 р. — посвячення меморіальної дошки М. Шашкевичу в церкві Воскресіння Господнього. У посвяченні взяли участь священники: Фолис, Гірняк, Радкевич, Пясецький, Хомин і Новосад.
На дошці викарбувано напис:
1811 – 1911
ПАМ’ЯТИ о. МАРКІЯНА ШАШКЕВИЧА
поета, подвижника і вістника відродження
ГАЛИЦЬКОЇ УКРАЇНИ–РУСИ
ВИННИЦЬКІ УКРАЇНЦІ
Посередині церкви з каміння виложено пірамідальну могилу, на вершині якої встановлено березовий хрест з вінками. Могилу оточили члени місцевого спортивного товариства «Сокіл», а перед символічною могилою вишикувалися дівчата в народних строях.
Після відкриття пам’ятної дошки в місті відбувся урочистий похід, який пройшов новоназваними Винниківською міською радою вулицями М. Шашкевича (теперішня вул. Л. Українки) й Т. Шевченка до будинку «Просвіти». На будинках українців-винниківчан майоріли національні жовто-сині прапори. Попереду колони їхало на конях понад 50 винниківських господарів, одягнутих у козацькі однострої, під проводом Андрія Курчака. Далі йшли члени товариства «Сокіл», під проводом Олекси Влоха, а за ними малехівські музиканти. Члени «Кружка українок» несли оправлений у золоту раму портрет М. Шашкевича, далі несли 20 вінків інші делегації. За ними  — оркестр з с. Лисиничі, місцева шкільна молодь, представники міської ради й винниківчани. Коли похід проходив біля портрета М. Шашкевича, що його було поміщено на стіні читальні, під ним складали вінки. Після цього в читальні «Просвіти» відбулася наступна частина програми: промову виголосив Е. Озаркевич, а місцевий хор виконав композицію Людкевича «Підлисся». Ввечері, в приміщенні німецького казино, відбулася постановка п’єси «Невільник».
 
Світлина зі збірника Михайла Влоха (1970 р.)


Немає коментарів:

Дописати коментар